Повече подкрепа и по-добра координация за транспортния сектор за преодоляване на кризата с COVID-19

Адина Вълян
Снимка: Европейски парламент


Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент настоя за по-голяма подкрепа за транспортния сектор, като призовава Европейската комисия да координира мерките за възстановяване на общоевропейско ниво.

Членовете на комисията поискаха много по-тясно сътрудничество и общ подход в Европейския съюз за избягване на едностранни и некоординирани действия на отделни държави членки, които почти доведоха до разпадане на единния пазар, когато мерките за ограничаване бяха първоначално въведени. В отговор на призивите европейския комисар по транспорт Адина Вълян каза, че освен на пакет от помощи транспортния сектор може да разчита възможно най-скоро и на стратегия за излизане от кризата:

Ние всички се молим пикът на Ковид 19 пандемията да започва да преминава и да остава в миналото. Това беше момент, в който всички ние гледахме през прозореца празните пътища и летища. Разбира се знаем, че мобилността и транспорта изобщо беше тежко засегнат от тази пандемия. Рестрикциите за пътувания на практика приземиха самолетите, изпразниха  влаковете, спряха автобусите и оставиха хората в техните домове. Много граници бяха създадени в последните седмици – и реални, и мисловни. За транспортната комисия е изключително важно да приключи в спешен порядък предложенията за помощ на транспортния сектор във времето на коронавируса. И тъй като нашата работа по темата продължава ми се иска какво и как можем да направим, както и какви мерки да предложим за възстановяване на транспортния сектор. Това особено се отнася за тази част от него, която най-силно беше ударена от кризата с коронавируса. Тези предложения са нужни и на гражданите, които разчитат на транспорт за своята работа и за своя ежедневен живот. Тези предложения са нужни и на работниците в сектора на транспорта, които не спряха работа и за минута в тази криза – за тези, които ни транспортираха храна и лекарства, от които всички имахме нужда. Те не бива да бъдат забравяни! Един от фокусите на нашите предложения е при условията на безопасност за хората да бъдат запазени пътуванията в границите на Европа. Много е важно да се опитаме да направим това, защото от него зависи и бизнеса. Аз съм в постоянен контакт с транспортните министри и получавам тяхното съдействие. Искам да кажа още, че времето за изчакване и преминаване на повечето от границите между европейските държави е в много приемливи граници. На повечето от тях то дори не е повече от 15 минути. Това показва добра консолидация и добре организирана работа по границите, отнасящи се до преминаването преди всичко на товарни превозни средства.

Множество евродепутати настояват, че правата на пътниците трябва да се спазват и че трябва да се запази възможността за потребителите да им бъдат възстановени направените разходи . Европейската комисия трябва да изясни всички останали неясноти, така че тези права да бъдат зачитани във всички държави членки. Комисарят се съгласи, че ваучерите трябва да бъдат направени по-привлекателни за потребителите и да бъдат гарантирани от държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!