ЕК и Обединеното кралство няма да обменят данни за отпечатъци след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа и Великобритания на този етап да не обменят автоматично данни за пръстови отпечатъци. Това е препоръката на Комисията по граждански свободи, с чието решение се съобразиха 357 евродепутати. Затова Европейският парламент отхвърли проект, предложен от Съвета на ЕС. 

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи припомня, че дактилоскопските данни са особено чувствителна категория лични данни, която изисква специална защита, тъй като обработването им може да породи значителни рискове за основните права и свободи. 

От дебатите в Комисията по граждански свободи стана ясно, че отношението на евродепутатите към темата за автоматичния обмен на дактилоскопските данни е част от по–големия дебат за постигане на взаимно приемливо споразумение за Брекзит. 

Румънският евродепутат от ЕНП Лорант Винце припомни, че след като Великобритания е държава извън ЕС, тя няма как да получава нито директен достъп до информационните масиви на ЕС, нито да има позиция в структурите за сигурност и вътрешни работи на ЕС

"Трябва да сме сигурни, че Великобритания няма да има достъп до данни от ЕС. Преговорите продължават и затова се надяваме на повече отвореност от страна на Великобритания. Решението за прекратяването на свободното движение на хора, отказът им да се съобразяват с Европейската конвенция за правата на човека и намерението им да създадат собствена политика за защита на данните са онези „червени линии“, които ни разделят. И тези "червени линии" трябва да бъдат взети под внимание при формирането на политиката ни за бъдещо сътрудничество." 

Нидерландският евродепутат Софи Интфелд обяснява, че Великобритания изобщо не трябва да има директен достъп до информационните масиви на ЕС.

"Това трябва да е добре подчертано с документите, които приемаме. За да не се получи така, че Великобритания да излезе от ЕС, но да се върне обратно през задни вратички, които са в рамките на съществуващите европейски агенции за сигурност. Можем да поискаме изрично това, че ако Кралството изрично не се ангажира да прилага Европейската конвенция по правата на човека и не приеме юрисдикцията на Европейския съд, не може да имаме споразумение по въпросите на правосъдието и полицейското сътрудничество". 

Членовете на ЕП смятат, че взаимността на обмена на данни трябва да бъде гарантирана, преди да бъде взето решение по въпроса. Обединеното кралство няма намерение да предоставя на разположение данни за пръстови отпечатъци от профилите на заподозрените, за разлика от други държави-членки, участващи в системата на Прюм, се посочва в решението на евродепутатите. Договорът от Прюм очертава правила за полицейското сътрудничество между държавите-членки на ЕС в областта на обмена на информация. 

До 15 юни се очаква Обединеното кралство да уведоми за намерението си да предостави на разположение профилите на заподозрените лица и да бъде направена повторна оценка на продължаването на обмена на данни. 

Пред британския вестник „Експрес“ в същото време официални представители на Обединеното кралство припомнят, че страната предоставя огромна информация на други държави-членки на ЕС. Цитиран говорител на Обединеното кралство казва пред изданието, че е в интерес на всички да има споразумение с Европейския съюз, което да оборудва оперативните партньори и от двете страни с възможностите, които помагат за защита на гражданите и подвеждането под отговорност на престъпниците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!