Бъдещето на Западните Балкани в ЕС и подкрепата за района

Бъдещето на страните от Западните Балкани в Европейския съюз е и остава приоритет. Това уверение дадоха лидерите на страните - членки на среща по темата,  на която държавите от региона получиха и уверение, че помощта от страна на съюза към тях ще продължи. Кризата с коронавируса стана доминираща тема в разговорите, от които се очакваше повече  конкретика по въпроса с разширяването на Европейския съюз. Стана ясно обаче, че :
Европейският съюз  е решен да засили ангажимента си на всички нива, за да подкрепи политическата, икономическата и социалната трансформация в региона. Повишената помощ от Съюза ще бъде свързана с осезаем напредък във върховенството на закона и в социално-икономическите реформи, както и с придържането на партньорите от Западните Балкани към ценностите, правилата и стандартите на Европейския съюз, гласи една от точките в приетата от участниците в срещата  декларация.
За бъдещото еврочленство на страните от региона се изказа и председателят на Европейската комисия - Урсула Фон Дер Лайен:
Провеждането на тази среща на върха свидетелства, че Западните Балкани са абсолютен приоритет за Европейския съюз. За комисията няма съмнение, че регионът принадлежи на Съюза. Имаме специална отговорност да съдействаме на нашите партньори в Западните Балкани, тъй като тяхното бъдеще очевидно е в Европейския съюз. Ще продължим да подкрепяме региона и  с необходимите реформи по пътя към Европейския съюз.
А според еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей:
Европейският съюз действа всестранно в подкрепа на Западните Балкани, за да можем да помогнем за модернизиране на икономиките и  да подкрепим реформите.
Европейската комисия вече одобри над 3 милиарда евро помощ за шестте държави от Западните Балкани за справяне с кризата с коронавируса. Разпространението на Ковид 19 измести акцента от една от важните теми - тази за бъдещото разширяване на съюза. Въпрос, който се очакваше с особен интерес най-вече от Северна Македония и Албания, които още през март получиха зелена светлина за започване на преговори за членство в съюза.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира:
Посланието ни към Северна Македония и Албания е  много силно. След кризата с коронавируса ще е от съществено значение разработването на  силна стратегия за прилагане на реформи.
А според председателя на Европейската комисия - Урсула Фон Дер Лайен:
Пандемията е огромно предизвикателство по отношение на крайните срокове за процеса на разширяване.
На свой ред премиерът на Хърватия Андрей Пленкович чиято страна в момента е ротационен председател на Съюза заяви, че с тази среща ЕС  изпраща ясен сигнал към страните от региона, които все още не са членки на общността:  
 Хърватия счита, че е време за решение за Северна Македония и Албания, както и за новата методология за преговори за присъединяване, смята хърватският премиер Андрей Пленкович.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!