Предизвикателствата пред хората на изкуството по време на пандемия


По време на изолация и заключени зали артистите останаха у дома - парализирани от невъзмоността за изява и разтревожени за това, което ги очаква в бъдеще. Пандемията постави предизвикателства, но и отвори неподозирани досега възможности за привличане на почитатели и запазване на тези много различни работни места.
Мерките вече се разхлабват една по една, но в целия свят масовите събирания остават забранени. Театрите, музеите и културните се отварят постепено, но предпазливо. Повече от 2 месеца няма пиеси, няма филми, няма концерти и изложби. Това е пагубен удар за хората, които работят в индустрията на изкуствата и развлеченията.
Според Евростат кризата COVID19 ще засегне 7,3 милиона европейски работни места в сферата на културата - и над 30 на сто от засегнатите са самостоятелно заети. Това означава, че имат по-малък достъп до финансова помощ, отколкото хората с традиционна работа. Безплатните онлайн концерти и постановки са прекрасна психологическа помощ във време на пандемия, но не плащат сметките, казва Андре Уилкинс, директор на Европейската културна фондация
 Има някои примери, при които това работи, но има и много примери, в които артистите щедро предлагат своето вдъхновение и работят безплатно онлайн, само за да осигурят надежда и вдъхновение за хората, които седят у дома.
     Европа трябва да обедини  ресурсите и да направи възможното артистите да да оцеляват, дори когат работят онлайн 
 Според Сабине Верхейен, председател на комисията по култура на Европейския парламент, ще бъде важно да създаде дигитално пространство, в което те да успяват да печелят пари
В следващите години ще бъде важно да установим вида потребление на творческо съдържание онлайн с идея за справедлив дял за плащане
Тя смята, че ще изминат няколко месеца, преди театрите да могат да заработят пълноценно и вероятно правилата за социална дистанция ще останат дълго. 
Никлас Ниенас, евродепутат от групата на Зелените предупреди, че ако културният  живот и артистите изчезнат в резултат на пандемията, това ще има сериозен ефект и върху политическите свободи. Примерът е с Унгария, която според него, не подкрепя независими творци, а единствено хора от културната сфера, приближени до правителството на Виктор Орбан.
Изкуството трябва да бъде свободно и трябва да могат да критикуват правителствата. Ако сме изгубили тези артисти и тези критики, значи сме на много хлъзгав склон.
Очакванията са програмата за запазване на заетост на Европейския съюз Sure да заработи през есента, защото процесът на предоставяне на държавни гаранции е дълъг. Дотогава артистите ще разчитат най-вече на своята изобретателност 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!