Германия и Франция с обща икономическа инициатива, включена в плановете на ЕК за възстановяване след пандемията

Снимка: ЕПА/БГНЕС


"За този вирус нямаше граници, той засегна цяла Европа" - казва френският президент Еманюел Макрон, признавайки за пропуски и забавяне в първоначалната реакция на Европейския съюз към пандемията. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен допълва: "Икономиките ни бяха в застой. Вирусът е еднакъв във всички страни в Европа, но готовността на отделните държави-членки да поемат удара беше много различна".
Испания е сред най-пострадалите. Кризата засегна здравната й система и постави на изпитание икономиката й. Затова  испанският премиер Педро Санчес не веднъж поставя въпроса за програма за възстановяване на Европейския съюз след коронавируса: "Какво още можем да направим? Да създадем европейски фонд за безработица, който би могъл да подпомогне националните фондове за безработица на отделните държавите-членки, особено в този толкова критичен момент."   
На фона на икономическите въпросителни, Германия и Франция представиха план за възстановяване на Европа след пандемията, насочен към здравеопазването, екологията и икономиката. Германският канцлер и френският президент предложиха да се създаде Фонд за безвъзмездна помощ, а средствата в него да събере Европейската комисия чрез заеми от финансовите пазари срещу гаранции, внесени от всички държави-членки. Ангела Меркел предлага на най-засегнатите от кризата страни да бъдат предоставени грантови схеми: "Европа трябва да бъде обединена. Имаме нужда от бързо икономическо възстановяване. Предлагаме да бъде създаден Фонд от 500 милиарда евро. Това изисква по-голям принос и реакция от всяка държава-членка. Искаме да имаме фонд за възстановяване, който да действа за определен период от време. Не говорим за заеми, а за бюджетни разходи за най-засегнатите от COVID-19 сектори и региони. Убедени сме, че е не само оправдано, но и необходимо да осигурим европейски средства сега".
Парите трябва да бъдат насочени към най-нуждаещите се, а общият дълг да се връща от европейския бюджет през следващите години. Френският президент Еманюел Макрон посочва:
"Фондът за възстановяване от 500 милиарда евро би могъл да бъде допълнителна част от бюджета на ЕС. Германия и Франция предлагаме на страните-членки първо да вземем общо решение заедно да поемем общ дълг от пазарите и да използваме тези 500 милиарда евро, за да осигурим финансиране за секторите и за регионите, които са най-силно засегнати от кризата. Това е истинска промяна на философията. Вярвам, че това е дълбока трансформация и от нея имат нужда Европейският съюз и единният пазар".
Брюксел надмина идеите на Меркел и Макрон. Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи нов финансов спасителен план за Европа: "Комисията предлага нов инструмент за възстановяване - "Следващо поколение ЕС" - в размер на 750 млрд. евро. Този инструмент, заедно със 7-годишната финансова рамка на ЕС, възлизат на 1,85 трилиона евро."  
Комисията ще събира средствата за възстановителния план чрез заеми от финансовите пазари, както предвижда и планът на Берлин и Париж. Брюксел предвижда 500 млрд. евро да бъдат раздадени под формата на грантове, а останалите 250 млрд. евро като заеми. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!