„Зелената сделка“ на ЕС - възможен двигател за икономическо възстановяване след кризата с коронавируса


Eвропейската комисия представи Пакет за икономическо възстановяване на ЕС в размер на 750 милиарда евро. Мащабният проект предвижда и подкрепа на Зелената сделка, стремяща се да направи Съюза климатично неутрален до средата на века. В същото време Зелената сделка трябва да се превърне и в двигател на икономическото възстановяване.

Пакетът, наречен още „Следващо поколение“ обаче оставя „отворена вратата“ за инвестиции към неустойчиво функциониращи бизнеси, е опасението на експерти от организацията „Световен фонд за дивата природа“.Все пак все още става дума за един проект, по който ще продължат да текат преговори и съгласуване. Нашата амбиция като екологична организация е опазването на околната среда да продължи да бъде приоритет на европейските институции и това да намира доказателство и в този мащабен инструмент за възстановяване, казва Георги Стефанов, ръководител практика „Климат и Енергия“ във WWF България:

Ние силно желаем и настояваме минимум 50% от седствата, които са дефинирани към следващата многогодишна финансова рамка, да бъдат към екологично устойчиви дейности във всички направления. Засега този индикативен процент е 25. Казвам индикативен, защото тези тежки преговорни процеси вече текат почти 2 години и се очаква в рамките на второто полугодие на 2020 година да бъдат приключени.Тъй като последиците от Covid-19 наистина предстои да бъдат оценявани, а и дългосрочните последици все още не са ясни, диалогът и постигането на балансирано споразумение няма да бъде никак лесно. Хората, занимаващи се с политика, а и всички ние трябва да осъзнаем, че постигането на консенсус ще е изключително важно. Не просто защото така работят политиците в Европа, а защото хората очакват този консенсус да бъде постигнат и вниманието на политиците да бъде върху бъдещето на гражданите на ЕС, бъдещето на цялата планета. Имченно затова всъщност опазването на околната среда е ключов и основополагащ в този ожесточен политически дебат.

Пакетът за възстановяване на ЕС съдържа предложение за увеличаване на Фонда за справедлив преход от 7.5 до 40 милиарда евро. Препоръката на WWF е той изрично да изключи подкрепата си за изкопаемите горива. В същото време се отбелязва, че този пакет не е в състояние да замени другите източници на финансиране и частни инвестиции, които са от решаващо значение за подпомагане на регионите да се откъснат от увреждащите природата икономически дейности.

За Евранет плюс Емил Костов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!