Социалната комисия в ЕП: Нужна е социална сигурност за всички в ЕС

Снимка: dnevnik.bg/Associated Press

На последното си заседание от комисията също така поискаха по-добра координация на системите за социално осигуряване, за да се гарантира социална сигурност за всички граждани на ЕС.
Евродепутатите са обезпокоени от информациите за несигурни работни условия и липсата на мерки за безопасност за трансграничните, погранични и сезонни работници. Именно затова беше обсъдено как трябва да бъде осигурена такава.

Еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит загатна за амбициозния възстановителен план на Комисията за Европа. Той даде заявка за активни действия в полза на работещите: "Трябва да използваме семестъра за важни цели. Осигуряване на подкрепа за работниците, както и за ефективните политики на трудовия пазар, за да бъде поддържана заетостта. Също и борба с неравенствата. Европейският стълб за социални права остава нашият компас за справяне на предизвикателствата, вследствие на кризата с Ковид-19."

Категоричност за следване на поставените цели демонстрира Денис Радке от Европейската народна партия: "Въпросът е как да преминем през тази криза, как да отскочим напред. Един от проблемите пред нас е, че някои хора ще опитат да използват коронакризата за свои цели. Важно за нас е това да не попречи на работата по въвеждане на минималната работна заплата и Европейския стълб за социални права. Няма да позволя тези неща да бъдат избутани от дневния ред."

Ахнес Юнгхериъс от Прогресивния алианс на социалистите и демократите адмирира, че социалните въпроси не са пренебрегнати: "Щастлива съм, че отбелязвайки в кои сфери на обществото трябва да се инвестира, Никола не изброи само Зелената сделка и дигиталната трансформация, а включи и Социалния стълб, проблема с бедността, също и как да имаме по-добре функционираща здравната система."

Сезонните работници осигуряват важна работна сила за земеделските стопанства в Германия, Франция и други държави членки и гарантират продоволствената сигурност в цяла Европа, но често правата им са нарушавани. В началото на май група от 73-ма български сезонни работници не бяха допуснато да влязат във Франция и бяха върнати у нас.

Евродепутатите дадоха примери за проблемите, с които се сблъскват работниците в кланиците в Холандия и Франция, както и здравните работници от Румъния и България изпратени в Австрия.

Въпреки че уязвимото положение на блози 2 милиона командировани работници в Европа и 1,5 милиона трансгранични работници винаги е било проблем, кризата с Ковид-19 прави техните проблеми още по-видими.

Участниците в дебата подчертаха, че според законодателството на ЕС мобилните и командированите работници трябва да разполагат със същите права като националните работници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!