Европа между премерения риск и началото на летния туристически сезон в условията на COVID-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС


„Най-трудното е зад гърба ни. Виждаме светлина в края на тунела!“, надява се испанският премиер Педро Санчес на фона на премахването на ограниченията в страната, въведени заради коронавируса. Светлина в края на тунела на прага на лятото очаква и туризмът. На този етап, обаче, много от хората са предпазливи. Европейската комисия препоръчва постепенно възобновяване на туризма в Европа. Еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду посочва: „Броят на случаите на заразени с коронавирус трябва не само да е намалял значително, но и да е стабилизиран в регионите и страните, които искат отново да отворят туристическите области. Тези страни и региони трябва да обезпечат капацитета на здравните си системи - като болници и интензивно лечение - в случай на внезапно увеличаване на заболелите. Достъпът до здравни грижи трябва да бъде гарантиран за всички“.

След тримесечна блокада, от началото на юни Италия отвори за  туристи от Европа и отмени задължителната 14-дневна карантина след влизането им в страната. Италианският премиер Джузепе Конте: „Поемаме премерен риск като знаем, че кривата на заразените може отново да се покачи. Опазването на живота и здравето на хората са на първо място. Изправени сме пред този риск и трябва да го поемем, иначе никога няма да подновим живота си. Не можем да си позволим да изчакваме да бъде открита и разпространена ваксина, защото ще се окажем със силно засегната икономика и социална система“. Приходите от туризъм формират 13 % от брутния вътрешен продукт на Италия. Секторът търси правилния баланс между здравни мерки и забавления за туристите. Това очакват и в най-известният курорт на остров Сицилия: „Таормина е готов да отвори за туристи, както правим от 150 години. Завръщането на туристическия поток е основната ни цел сега: да възобновим полетите и да посрещнем туристите тук, където няма зараза и здравни проблеми“.

Туристи това лято очаква и Испания. Премиерът Падро Санчес:„Всяка година Испания посреща повече от 80 милиона посетители. От юли страната започва отново да приема чуждестранни туристи при безопасни условия. Чуждите туристи вече могат да планират почивките си у нас. Ще гарантираме безопасността на туристите и ще се погрижим и те да не представляват риск за страната ни“.

Почти безлюдните в момента плажове на Малага, по традиция пълни в началото на юни, се готвят за посетители. За да се гарантира безопасността на клиентите приборите в ресторантите се дезинфекцират с ултравиолетови лъчи: „Направихме организация. Обучаваме персонала как да почиства приборите, как да сервира напитките и храната“, уверява Хосе Молина, собственик на ресторант. Над 30 ресторанта в Коста дел Сол вече са готови и с икономично „гурме меню“: „Постарахме се. Намалихме малко цените, за да отговарят на ситуацията, в която живеем“, казва Хавиер Севиля, шеф-готвач в ресторант в Коста дел Сол.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!