Европейската комисия пусна в действие платформата Fit for future(F4F)

Снимка: ec.europa.eu


Готови за бъдещето или Fit for future се нарича платформата, която Европейската комисия пусна в действие , за да се обединят усилията на експертна група на високо равнище. Тя  ще помага на Комисията да опрости някои нормативни текстове в съществуващото законодателство на ЕС. Водещата идея е  да се намали административната тежест за гражданите и предприятията в условията на следпандемична ситуация. Основната цел е да се осигурят предложения към  законодателство на ЕС, което продължава да бъде ориентирано към бъдещото развитие на общността, но с включването и на нови правила . Примерът - необходимостта европейските граждани да се справят с  предизвикателства, като например цифровизацията.

В същото време  Европейската комисия започна обществена консултация за  законодателния акт за цифровите услуги - , обявен от председателя Урсула фон дер Лайен в нейните политически насоки . Целта на консултацията е да се съберат мнения и данни от предприятия, онлайн платформи, представители на академичните среди, гражданското общество и всички заинтересовани страни, за да ни се помогне да оформим бъдещата нормативна уредба за цифровите услуги   
 Настоящата регулаторна рамка за цифровите услуги датира отпреди  двадесет години. Тя спомогна за растежа на европейските цифрови услуги, но не дава отговор на много от днешните болни въпроси за ролята и отговорността на онлайн платформите,

Европа има нужда  от модерна  регулаторна рамка, за да се намали нарастващата  разпокъсаност между държавите членки. Да се гарантира , че всички в Европа са защитени онлайн така, както са защитени офлайн, и да се предложат на всички европейски предприятия еднакви условия за новаторство, растеж и конкурентоспособност в световен мащаб. Системно трябва да се гарантират безопасността на потребителите и зачитането на техните основни права, по-специално свободата на словото.
За платформата "Готови за бъдещето" заместник-председателят на Комисията , отговарящ за междуинституционалните отношения и перспективи Марош Шефчович вече изтъкна ,че :

„След пандемията от COVID-19 пролича огромната необходимост от опростяване и намаляване на тежестта, особено за социалната политика.
Важно е сега да се проучи начинът, по който цифровизацията може да спомогне за постигането на целите в пост пандемичната ситуация , като същевременно законодателството е  пригодно за  новите предизвикателства.

Според Шефчович моментът е назрял за по-широко участие на европейските граждани:

"Хората искат да ни кажат какво очакват от отоворните за политиката на ЕС, и да участват в търсенето и размяната на предложения . Наше задължение е да осигурим участието на колкото може повече европейци в обсъждането на предложения за бъдещето на общността."

В платформата „Готови за бъдещето“ са включени: правителствена група и група на заинтересованите страни. Представители на държавите членки на национално, регионално и местно равнище, Комитет на регионите, Европейския икономически и социален комитет и групи от заинтересовани страни с практически опит в различни области на политиката.
Комисията публикува  покана за представяне на кандидатури за подбор на експерти за групата на заинтересованите страни на платформата „Готови за бъдещето“. Нейните членове, подбрани чрез тази покана, трябва  да имат експертен опит на високо равнище при прилагането на правото на ЕС. Защото изискването е да могат да представляват общи интереси на различни организации на заинтересованите страни в специфични области . Кандидатури могат да се подават до 19 юни 2020 г.

Целият материал на Мария Янакиева чуйте в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!