Укрепване на устойчивостта на Европа

Европейската комисия прие всеобхватна нова Стратегия за биологичното разнообразие – „Да върнем природата в живота си“. Тя е неразривно свързана със стратегията „От фермата до трапезата“ – за справедлива, здравословна и екологосъобразна продоволствена система.
Изпълнителният заместник-председател на Европейския зелен пакт Франс Тимерманс заяви: „Кризата с коронавируса показа колко сме уязвими всички ние и колко важно е да се възстанови балансът между човешката дейност и природата. Изменението на климата и загубата на биологично разнообразие са осезаема и реална заплаха за човечеството. Стратегията за биологичното разнообразие и стратегията „От фермата до трапезата“ заемат централно място в Зеления пакт и предвиждат нов и по-добър баланс между природата, продоволствените системи и биологичното разнообразие; те ще опазват здравето и благосъстоянието на хората и същевременно ще повишават конкурентоспособността и устойчивостта на Европейския съюз. Тези стратегии са неразделна част от важния преход, който започваме.“
Новата стратегия за биологичното разнообразие е централен елемент от плана на Европейския съюз за възстановяване, който е необходим за предотвратяване на бъдещи епидемии и изграждане на устойчивост към тях. Тя осигурява незабавни възможности за бизнес и инвестиции с цел възстановяване на икономиката на Европейския съюз. Нейната цел е да включи биологичното разнообразие като неразделна част от общата стратегия на членките за икономически растеж. Стратегията предлага набелязване на обвързващи цели за възстановяване на увредените екосистеми и реки, подобряване на състоянието на защитените местообитания и видове в Европейския съюз, връщане на опрашителите в земеделските земи, намаляване на замърсяването, озеленяване на градовете, засилване на биологичното земеделие и други земеделски практики, допринасящи за биологичното разнообразие, както и подобряване на състоянието на европейските гори.
Българският евродепупат Атидже Алиева-Вели отбелязва конкретните действия, предвидени за опазване, устойчиво използване и възстановяване на природата, които ще доведат до икономически ползи за местните общности и ще създадат устойчиви работни места и растеж. За биоразнообразието ще бъде отпуснато финансиране в размер на двадесет милиарда евро годишно от различни източници. За възстановяване на биологичното разнообразие в Европа до 2030 година се предвижда трансформиране на най-малко тридесет на сто от европейските сухоземни площи и морета в ефективно управлявани защитени зони и връщане на най-малко десет на сто от земеделските земи към многообразни особености на ландшафта.
Стратегията „От фермата до трапезата“ предвижда намаляване наполовина използването на пестициди и продажбите на антимикробни средства, намаляване най-малко с двадесет на сто използването на торове, заделяне на двадесет и пет на сто от земеделската земя за биологично земеделие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!