Кризата Covid вкарва България в Шенген?


Пандемията може да даде шанс държави като България да ускорят процедурите по присъединяване към Шенгенското пространство. Това наскоро беше недвусмислено посочено от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. В изслушване пред евродепутатите от комисията по граждански права и свободи. 

"Когато пет държави –членки на ЕС подписаха през 1985-та споразумението от Шенген, Берлинската стена още не беше паднала. Нямаше го и интернетъ. Но за това време Европа и ЕС са се променили. Затова Европейският съюз трябва да се върне към бъдещето на отворените граници, веднага щом пандемията от COVID-19 бъде овладяна. В дългосрочен план ЕС трябва да действа по-добре, а не да се върне към статуквото. За начало това трябва да стане с приемането на Румъния, България и Хърватия в "Шенген". За да възстановим доверието, трябва и да засилим границите, и да засилим сътрудничеството си с трети държави. За една по – широка и сигурна шенгенска зона, ни е нужно да има ефективно прилагане на визовите политики. Това ще позволи и възобновяването на пътуванията на хора, живеещи извън ЕС, в Съюза, когато ограниченията бъдат вдигнати.

В момента еврокомисарят подготвя предложения за актуализиране на правилата за Шенген. Едно от тях е граничният контрол да бъде правен вътре в страните от "Шенген"- полицейски контрол, който да е подпомаган от технологията. Предлага и по – сериозен обмен на информация между различните власти. Извън шенгенските пътувания се очакма към днешна дата повечето държави да са премахнали ограниченията за пресичане на вътрешните европейски граници. На скорошна видеоконференция на европейските вътрешни министри еврокомисар Илва Йохансон каза, че от началото на юли пътувания ще се отварят и външните граници на ЕС. Скоро се очаква еврокомисарят по вътрешните работи да представи план за създаване на нов център на ЕС. Той ще помага при разследването на сексуалните злоупотреби с деца. Ще улеснява и споделянето на информация. "От началото на Ковид-19, търсенето на съдържание със сексуални злоупотреби с деца е нараснало с 30 процента, казва Илва Йохансон. 

"Искаме ЕВРОПОЛ да подобри обмена на ДНК, отпечатъци. Ще дадем на ЕВРОПОЛ възможност да работи и с части организации. Ще ви дам пример. В момента една американска организация има данни за сексуална злоупотреба с деца онлайн. И те не могат да пратят данните на ЕВРОПОЛ. Данните първо трябва да идат до американските власти, а те да предадат данните в съответните държави- членки на ЕС. Това е една от областите, в които можем да подобрим работата", казва Илва Йохансон. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!