ЕС се опитва да спаси летния туристически сезон

Снимка: БТА


С малки изключения, от вчера границите на ЕС за туристически пътувания са отворени. За радост на туристите и на бизнеса. Тази препоръка отправи Европейската комисия с аргумента, че туристическият сезон е обречен на пълен провал, ако не се либерализира по някакъв начин. Въпреки това еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду призова към разум и препоръча на туристическите държави: "Броят на случаите "ковид-19" трябва не само да е значително спаднал, но и да е стабилизиран в регионите и страните, които отново искат да отворят туристическите области. Тези страни и региони трябва да обезпечат достатъчен капацитет в здравеопазването си като болници и интензивно лечение в случай, че започне внезапно увеличение на заболелите. Достъпът до тях трябва да е гарантиран за всички, в това число и за посетители от други държави."

Европейската асоциация на туроператорите приветства решението: "Всички държави и туроператори имат интерес да спазват всички здравни препоръки на ЕК, защото така ще вдъхнат увереност на туристите. А и никой не иска да попадне в новините заради увеличен брой заразени с "ковид-19", заяви Кристина Русе от организацията.

Туристическият бранш е сред най-пострадалите от пандемията и наложените рестрикции. Мнозина заети в сектора се опасяват, че летният сезон е изправен пред пълен провал. "Аз и всичките ми колеги сме без работа. Просто няма работа, няма туристи. Не знам, какво ще стане, може да се окаже загубена година. Не мисля, че ЕС може да направи нещо за мен и моите колеги, освен да изпрати туристи. Туристите няма да се върнат скоро, защото хората се страхуват, независимо дали опасността е голяма или малка", споделя екскурзоводът в португалската столица Лисабон Леонор Рейс е Соуса.

И евродепутатът от Зелените и председател на комисията по транспорт и туризъм Карима Дели споделя тези опасения, но вижда и потенциални печеливши от кризата: "Едва ли ще можем да почиваме това лято. Вирусът няма да изчезне за един месец. Важно е да спазваме социалната дистанция. И е много важно да мислим за бъдещето, а за мен бъдещето е в местния туризъм. Вече няма да можем да пътуваме по света така, както бяхме свикнали."

Експертите рисуват мрачна картина. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очаква спад в бранша между 45 и 70 процента, които се равнява на загуби в размер на 400 милиарда евро в целия свят. А според изчисления на Световният съвет за туризъм десет милиона работни места в туризма за застрашени. Изпълнителният директор на Европейската комисия за туризъм Едуардо Сантандер: "Знаем, че шенгенските граници ще бъдат отворени през лятото, но за нас летният сезон такъв, какъвто го познаваме, е изгубен. Пътуванията в страната са възможни, но това не е достатъчно за нашия бизнес. Приходите няма да са достатъчно за наемане на хора." Едуардо Сантандер също очаква промяна в нагласите на туристите: "Очакваме селският туризъм да се справи много добре. Хората вероятно ще предпочетат тази форма на лятна почивка, да се насладят на природата в алпийските страни например. Но морските дестинации ще пострадат и няма да се възстановят бързо, защото инфраструктурата там предполага събирането на много хора на едно място."

Очевидно трябва да се научим да живеем и да летуваме с вируса. Но как? Чешкият евродепутат Ондржей Коваржик, член на комисията по транспорт и туризъм в Европарламента: "За фазата на възстановяване координацията в ЕС на всички нива е от изключително значение. Имам предвид не само икономическото възстановяване след пандемията, а и координирането на общи правила за граничния трафик."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!