Кризата с Covid-19 увеличи използването на пластмаса

Снимка: БГНЕС
Въпреки зеления път, по който Европа обеща да тръгне по-категорично, използването на пластмасата за еднократна употреба се завърна. Във времената на пандемията от COVID-19 се отчита увеличаване на употребата на продукти, като личните предпазни средства и еднократни чаши за кафе.
Лоши новини за природата и предизвикателство за бъдещата европейска директива за пластмасите.

Екоактивисти предупреждават за връщане на старите лоши навици. А свързани с индустрията групи твърдят, че пластмасата може да даде истински решения. От търговската асоциация "PlasticsEurope", която представлява производителите на суровини в ЕС, казват, че се отчита увеличение на поръчките за някои продукти.

Дейвид Керъл от "PlasticsEurope"  - една от водещите европейски търговски асоциации с центрове в Брюксел, Франкфурт, Лондон, Мадрид, Милано и Париж: Чуваме от наши членове, че има скок в търсенето в области като личните предпазни средства и по-специално медицинските изделия. Също така и опакованите храни. В същото време разнообразието от пластмаси означа, че други сектори на икономиката са се забавили сериозно, например автомобилната индустрия, където производството е намаляло. Не разполагам с конкретни данни, но мисля че става въпрос за скокове и спадове.

Повече пластмаса, повече замърсяване? Голяма част от личните предпазни средства, използвани от здравните работници, се употребяват веднъж. След това се изхвърлят.

От международната неправителствената организация "Грийнпийс" са притеснени за въздействието на всичко това върху природата. Хулио Бареа, говорител на организацията, коментира за "esRadio": Използването на задължителните защитни маски ще генерира в бъдеще още повече отпадъци. Според нас е по-добре да се използват маски за многократна употреба, които могат да се перат. Или дори да си направите своя. Може и просто да използвате шал. Тези мерки вероятно ще ни променят много. Не сме свикнали със социалното дистанциране.

Междувременно забрана за използването на чаши за кафе за многократна употреба в началото на пандемията доведе до опасения за връщане към „културата на изхвърляне“.
Природата едва ли печели, но някои производители виждат възможност. От търговската асоциация на преработвателите на пластмаса (EuPC) заявиха, че въпросният материал осигурява нужната хигиена.

EuPC дори призова за премахването на забраната на пластмасови изделия за еднократна употреба до 2021 г. Тази идея беше бързо отхвърлена от Еврокомисията.

Лариса Копейо от Zero Waste Europe оспори предложението: Това е абсолютна лудост. Разбира се, че индустрията ще се възползва от възможността, защото това е бизнесът им. А те не искат да го убият. За пластмасата - всъщност е точно обратното. На какво бихте разчитали повече - на нещо, което може да се мие и стерилизира или на еднократна опаковка, която не знаете къде е била преди това?

Така или иначе индустрията е разделена и PlasticsEurope не се присъединява към призива на  EuPC за премахване на забраната за пластмаса. Не им липсва обаче желанието да подчертаят предимствата на пластмвасата в условията на пандемия.

Дейвид Керъл от "PlasticsEurope": Виждаме повече от просто лични предпазни средства.  Виждаме доста медицински изделия - апарати за обдишване, например. Също така в лабораториите е нужно оборудване за тестове, което е направено от пластмаса. Виждаме и много екрани в обществения транспорт и супермаркетите, които са изработени от различни видове пластмаса.

PlasticsEurope допълват, че що се отнася до отпадъците, те са поели доброволния ангажимент до 2030 г. да достигнат 60% рециклируемост на пластмасовите опаковки.