ЕС прави обща облачна услуга

Германия и Франция представиха идеята за създаването на европейска облачна инфраструктура. Инициативата, наречена на гръцката богиня на Земята - Gaia-X, трябва да бъде европейският отговор на облачните услуги, предоставяни от САЩ и Китай. 

Специализирани издания припомнят, че към този момент американски компании държат между 4 и 47 процента от пазара, а Китай - 7.7%. Липсата на европейски компании в тази област поражда притесненията, че много европейски бизнеси разчитат на извъневропейски облачни услуги, а така могат да попаднат под специалното американско законодателство, което задължава американските компании да предоставят данни, принадлежащи на европейски граждани, дава пример френският министър на икономиката Бруно Льо Мер:

"Ние не сме Китай. Не сме САЩ. Ние сме европейски държави със собствени ценности. Имаме и собствени икономически интереси, които искаме да защитим. Затова принципите на новата облачна услуга са откритост, прозрачност, съвместимост и доверие. Това ще е пазар с предложени различни услуги. Ако вие не сте доволни от сегашната си облачна услуга или ако тя стане твърде скъпа, може да преминете към друга, без да губите данните. Gaia-X е ключът към достигането на пълна дигитализация на икономика и индустрия. И това помага за съревнованието на отворения пазар. Например - за да има автономни автомобили, трябва да има огромно количество данни, свързани с пътната безопасност. А ако имаме данни, които лесно могат да бъдат споделяни между европейските производители на коли, това би направило автомобилите по-сигурни и безопасни." 

Милион и половина евро годишно ще е основният бюджет на проекта. В него участват 22 европейски компании - големи телекоми, производители на автомобили и домакински уреди. Германският министър на икономиката Петер Алтмайер вижда в инициативата началото на европейската екосистема за данни, която ще позволи обменът им между редица сектори, при спазване на стандартите на ЕС за защита.

"В началото бях скептичен, но виждам, че много бързо успяхме да се договорим. Инициативата ще функционира като платформа за бизнеса, в която компаниите да избират доставчици на съхранение на данни, които предлагат сигурна среда за споделянето им в Европа. След разговора ми с американски компании мога да кажа, че има реална вероятност стандартите на Gaia-X да се превърнат в златен стандарт в облачните услуги по целия свят." 

Проектът Gaia-X е европейски, но американски компании са заявили интерес за участие. Те обаче ще трябва да работят по правилата на ЕС, уточняват създателите му. Проучване на изследователската група Synergy показа, че пандемията от Covid-19 е оказала положително въздействие върху пазара за облачни услуги. Затова ЕС също подкрепя инициативата в рамките на плаkа за постигане на дигитален суверенитет. Замeстник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер обяснява това така: 

"Доставчиците на облачни услуги имат тази трудност да бъдат видени, че те са тук. Защото всеки, който предоставя някаква облачна услуга, притежава и облака. Тоест, ако ползвате нашите услуги, ще ползвате и нашия облак. И тук е трудното - да бъдеш притежател на облак, ако не притежаваш и услугите, за които да го ползваш. Ето защо мисля, че германската идея Gaia-X е добра. Проектът има единен вход, а зад него стоят допълнителни доставчици на облачни услуги, за да намериш онова, което е най-подходящо. Защото това би могло да даде различно качество от онова, което големите доставчици на облачни услуги биха осигурили. А най-важното нещо в тази ситуация за ползвателите на облачните услуги е, че ще могат да избират да пазят данните си на място, за което са сигурни, че ще имат достъп, че те ще могат да правят криптирането и ще знаят, че чувствителни данни са на сигурно място." 

Очаква се европейският облачен проект да заработи напълно в началото на 2021 г. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!