Планът на ЕС за икономическо възстановяване от коронавируса - сложен баланс между европейския Юг и Северната „пестелива четворка“

Снимка: John Thys/Reuters


Очаква се тази година европейската икономика да отбележи спад от над 7 % заради коронавируса. Освен предизвикателство, обаче, кризата може бъде шанс за икономически рестарт на европейския проект. Припомня го и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен: "Това е моментът на Европа! Отново сме изправени пред избор. Дали всяка държава ще върви сама или ще преминем заедно през това предизвикателство? За мен изборът е лесен: искам да направим нова смела стъпка заедно!"
Такава стъпка е предложеният от Европейската комисия нов инструмент за икономическо възстановяване: „Европейски съюз от следващо поколение“ в размер на 750 млрд. евро. Предвижда се две трети от средствата да бъдат разпределени безвъзмездно, а една трета да са под формата на заеми.   
"Парите ще се набират, като временно се повиши таванът на собствените ресурси, което ще позволи на Еврокомисията да използва своя силен кредитен рейтинг, за да взема заеми  от финансовите пазари", казва председателят на ЕК.  
На това се надяват Италия и Испания, чиито икономики кризата засегна най-силно. Рим и Мадрид очакват да получат най-много средства от новия фонд. През последните месеци испанският премиер Педро Санчес не веднъж призоваваше Брюксел за мащабна инвестиционна програма: "Всички държави имаме нужда да разполагаме с цялостната подкрепа на Европа, за да осигурим налични средства за икономиките си, да гарантираме заемите, които ще трябва да поемем, и за да задействаме един истински „План Маршал“ за икономическото възстановяване на целия континент. Трябва да имаме общо разбиране за солидарност".
По-различна е гледната точка на Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания. Страните от така наречената „пестелива четворка“ са против идеята по-голямата част от средствата в новия фонд да се отпускат безвъзмездно. Финансовият министър на Швеция Магдалена Андерсон: "Фондът за възстановяване трябва да бъде реалистичен, както по отношение на размера на средствата, така и на условията, които можем да подкрепим. Подкрепяме Италия и Испания. Винаги сме го правили. Ще продължим и в бъдеще, тъй като сме един от най-големите нетни вносители на средства в бюджета на Европейския съюз, но планът трябва да e реалистичен".
Говорейки за европейското сътрудничество в кризисни времена, премиерът на Нидерландия Марк Рюте признава, че: "Държавите трябва да бъдат склонни към компромиси и да могат да постигат съгласие".
Но, именно Рюте е сред лидерите, които не са убедени, че държавите от Южна Европа трябва да получават финансовата помощ без условия. Търсенето на консенсус как да изглежда Фондът за възстановяване и какво да бъде съотношението на грантове и заеми в него, продължава в средата на юли на среща на върха на евролидерите. Германия, която от днес поема председателството на Съвета на Европейския съюз, ще трябва да съдейства в търсенето на баланс между различните гледни точки. Преодоляването на кризата от коронавируса е сред приоритетите на Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел посочва: "Няма да е преувеличено, ако кажа, че сме изправени пред най-голямото икономическо предизвикателство в историята на Европейския съюз. Затова отговорът ни трябва да бъде подходящ. Това означава, че мерките, които предприемаме, трябва да се правят по начин,  който поражда увереност в икономическото възстановяване на Европа след пандемията".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!