Европейският парламент одобри регламента за повторно използване на водата

Снимка: БГНЕС


Недостигът на вода се превръща във все по-голям проблем за много държави членки. Най-малко 11% от европейското население и 17% от територията му са засегнати от недостиг на вода. През лятото над половината от населението в средиземноморския регион е засегнато от липса на достатъчно вода - това сочи докладът на Европейската комисия относно прегледа на европейската политика спрямо недостига на вода и сушите.
През последните тридесет години сушите рязко нарастват по брой и въздействие. Броят на районите и хората, засегнати от засушаването е нараснал с почти 20%, а общите разходи от сушите възлизат на 100 милиарда евро. Понижаването на нивата на подземните води, основно поради напояването в селското стопанство, но също и във връзка с промишленото използване и градското развитие, е една от основните заплахи за водната среда на ЕС.
Още преди години Съветът на министрите на ЕС поиска Европейската комисия да отговори на предизвикателствата на сушите и недостига на вода, а Комисията от своя страна отговори на този призив и  определи управлението на потреблението на вода и алтернативни възможности за снабдяване  като един от водещите си приоритети.
За да се предотврати недостигът на вода в ЕС,  Европейският парламент одобри регламента за повторно използване на водата.
Новият закон определя за първи път минималните изисквания на европейско ниво за използването на рециклирани води (т.е. пречистените отпадъчни води от градски пречиствателни станции) за селскостопански цели по безопасен начин, защитавайки хората и околната среда. Новите правила имат за цел да гарантират по-широко използване на пречистените отпадъчни води с цел ограничаване на използването на вода от водни обекти и подземни води. Очаква се увеличението на повторната употреба на отпадни води да облекчи недостига при снабдяването с прясна вода.
Земеделските стопани в ЕС ще имат на разположение повече вода за напояване, също и по време на горещини - посочи докладчикът Симона Бонафе - заместник-председател на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент:

"Можем да използваме повторно до 6,6 милиарда кубични метра вода годишно. В момента използваме повторно едва 1,1 милиарда. Така че съществува огромна възможност да се постигне ефективно използване на водните ресурси. Всичко е част от кръговата икономика. Водата може да се използва основно в селското стопанство, но също и за граждански цели. Държавите от ЕС трябва да могат също така да използват повторно водата за промишлени или екологични цели - стига това да не вреди на хората или околната среда. Намаляване, повторно използване и рециклиране. Същото е и с водата. Парламентът подкрепя плановете за повторно използване на градските отпадъчни води за напояване в земеделието. "

Рециклирането на 6,6 милиарда кубически метра годишно вода до 2025 г. би изисквало инвестиция под 700 милиона евро и би позволило ЕС да използва повече от половината от текущия обем вода, идваща от пречиствателните си станции, теоретично достъпни за напояване, като по този начин биха се спестили повече от 5% от директния добив от водни обекти и подземни води - изчисляват от Европейския парламент.

За "Евранет+": Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!