Урсула фон дер Лайен стартира стратегията на Брюксел за пандемия

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен призова богатите страни да се подготвят да споделят всяка бъдеща ваксина срещу коронавирус с по-бедните си съседи.
Преди обръщението си към Европейския парламент, ръководителят на изпълнителната власт на ЕС каза, че държавите-членки ще работят заедно без „вредна конкуренция“ за намирането на ваксина – и предложи други световни сили да направят същото.
По-късно Фон дер Лайен трябва да разкрие план за действие, който ще накара Брюксел да подпише „договори за предварително закупуване“ с производителите на ваксини, финансирани от инструмента за спешна помощ на блока – около 2,4 милиарда евро, създаден по време на кризата.
Световните лаборатории се надпреварват да намерят ваксина в рекордно кратко време – може би за дванадесет до 18 месеца, в сравнение с няколко години при нормални обстоятелства – и авансовото плащане ще им позволи да инвестират в производствен капацитет преди дори клинични изпитвания върху хора.
Този ангажимент от своя страна би дал правото на държавите-членки да купуват определен брой дози на фиксирана цена, след като ваксината е налична, в замяна на поетия инвестиционен риск.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!