ЕС обединява приложенията за Covid-проследяване

| обновено на 16.07.20 в 15:21

Държавите-членки на Европейския съюз са се договорили за техническите стандарти, които да позволят оперативна съвместимост между приложенията за проследяване на коронавирус за смартфони. Очаква се да има централизиран портал, който да позволи разработените в различи държави приложения да обменят информация.

Според европейския комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон в сезона за пътуване е важно да има гаранции европейците да могат да използват приложението от своята страна, където и да пътуват в ЕС.

"Приложенията за проследяване на контактите могат да бъдат полезни за ограничаване на разпространението на коронавируса, особено като част от националните стратегии за отмяна на ограничителните мерки", казва Тиери Бретон в публикувана позиция. Очакваният ефект е хората да бъдат известявани, ако са били близо до някого,  който впоследствие е диагностициран с вируса. 

Според публикувания модел, всяка от държавите ще вижда данните от приложенията на другата страна и ще актуализира базата на всеки няколко часа. Затова пред държавите – членки стои задължението да създадат сървъри със заслужаващи доверие оператори, а данните трябва да бъдат криптирани.
 
Остава условието хората да не могат да бъдат разпознавани чрез приложенията. Според приетите през май общи насоки за приложенията данните за близките до заразеното лице се съхраняват на телефона, а не на централен сървър. 

Говорителят на Европейската комисия Йоханес Барке отбелязва, че досега само шест държави от ЕС са пуснали децентрализирани приложения. Още 11 планират да направят това.

"Пилотният проект ще бъде в Германия, Ирландия, Нидерландия и Полша. Важното сега е, че имаме техническите параметри. Европейската Комисия ще предостави централизиран сървър, за да може да обменят част от информацията. Работата по него започва сега. В следващите, може би, три седмици ще се прави програмирането, настройките. И след като се направят тестове, всичко ще бъде предложено и на останалите държави-членки. Затова не мога да кажа точна дата кога това ще се случи. Трябва да сме сигурни, че обменът на данни е със сигурен и съобразен с европейските разпоредби. Държавите- членки, които имат действащи приложения ще трябва само да ги адаптират, за да се използва функцията". 

Комисарят по въпросите на здравето Стела Кириакидис призова пътуващите да използват дигиталните технологии, тъй като те могат да бъдат ефективни, само ако има критична маса от потребители с оперативна съвместимост на приложенията през границите на ЕС.
 
По данни отпреди месец българското приложение за Covid е било изтеглено от 50 хиляди души. Приложението обработва информация за хроничните заболявания и  геолокация. Достъп до данните имат личните лекари на регистрираните, РЗИ-тата по настоящ адрес или адрес на карантиниране, както и лечебното заведение, което следи клиничното протичане на заболяването в случай че лицето е хоспитализирано. 

Към средата на юни около милион и половина души в ЕС са били позитивни с коронавирус. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!