Европол: Расте заплахата от крайнодясно насилие и екстремизъм

Откритите оръжия в дома на арестувания лейтенант.
Снимка: Ройтерс
Темата за тероризма отново влезе в дневния ред на Европа, след като на 20 юни трима души бяха убити с нож, а други трима - ранени в южния английски град Рединг. Нападението беше квалифицирано от британската полиция като терористичен акт. Властите задържаха на местопрестъплението 25-годишен местен жител от либийски произход.
Мануел Наварете, ръководител на Антитероростичния център на Европол изрази притеснения, че на арестувания заподозрян Каири Саадала, все още не са повдигнати обвинения да тероризъм.

Наварете каза пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, че расте заплахата от крайнодясно насилие и екстремизъм, но въпреки това арестите и повдигнатите обвинения за това са малко.   

Мануел Наварете: Целта на тези хора е да насаждат омраза и да призоват своите членове да предприемат действия и да подбуждат към насилие във водената от тях т.нар. „расова война“.

Чрез видеовръзка от централата на Европол в Лисабон Наварете каза също, че се отчита увеличение на десния екстремизъм онлайн.

Внимание в представения пред евродепутатите от него доклад се обръща също на левия и анархисткия тероризъм. Според документа епицентър на левите и анархистки нападения продължават да бъдат Гърция, Италия и Испания.

Общият брой на докладваните атаки нараства в сравнение с 2018 г. и се връща на нива, регистрирани през 2016 и 2017 година.

Друг проблем, отново очертан в доклада, е, че през миналата година в няколко държави са били извършени екстремистки атаки, но действията на техните предполагаеми извършители не са били определяни като тероризъм съгласно националното законодателство.

Това напомня на тезата на Наварете, изразена пред същата комисия миналата година: В Европейския съюз сигурността на всяка една страна членка зависи от тях самите. Това е проблем на националната сигурност. Затова трябва да се поддържа баланс между защитата на националния интерес и този на съседните страни.

Според доклада всички страни членки се сблъскват с подобни предизвикателства в дефинирането на насилственото поведение и тероризма.

Общият брой на джихадистки нападения в ЕС бележи леко намаление - от 21 през миналата година, в сравнение с 3 повече през 2018 г. Продължава обаче да бъде широко разпространено в географски план.

През 2018 г. в осем страни от ЕС бяха извършени, неуспешно организирани или предотвратени подобни атаки.

Десет души загинаха в резултат на терористични атаки в ЕС, а 27 души бяха ранени през последната година.

Мануел Наварете коментира: Фактът, че цифрите вървят надолу не трябва да смекчава огромното страдание, което е причинено от терористите. Въпреки спада в броя на извършените атаки и жертвите, нивото на заплаха остава високо. Най-голямата заплаха идва от растящите местни терористи, които са свързани с джихадистки групи.

Пред евродепутатите Наварете подчерта, че са необходими повече усилия за борба с радикализацията и не бива да бъде подценявана ключовата роля, която играе за това пропагандата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!