Комитетът на регионите с план за цифрови платформи в помощ на Европейската комисия

euro


Комитетът на регионите е готов да разработи цифрови платформи в помощ на Европейската комисия - след резултатите, които бяха отчетени от работата  на портала за обмен на данни и предложения за Ковид 19 ,в помощ на местната икономика,социалната политика и туризма.
Регионалните и местните лидери подчертават , че ситуацията след пандемията стимулира въвеждането на нови  дигитални  решения, като в същото време са разкрити  пропуски
На първите онлайн срещи от  годишната конференцията  на EuroPCom, организирана с европейските институции в Брюксел, от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията споделиха как ковид ситуацията е показала нуждата от по-достъпна информация от научните среди . Андреа Хорват  от центъра даде пример:

Имахме интервюта за  повечето от големите медии в Европа, но и за американски и дори китайски медии.  Хората търсят информация от институциите, хората в Китай трябваше да чуят какво означава научно доказано и как да да действат, да реагират в Ковид  ситуация
По време на пандемията- главната ни цел беше да овладеем подозренията, суеверията и страха -с доверие. Като използваме научни данни и  позитивни съобщения- да се демонстрира експертно мнение и планиране на следващи действия.

Връщане на доверието в Европейския съюз се е оказало най-голямото предизвикателство на предсткавителите на общността в Италия. "Когато в страната КОВИД потече в  смъртоносна процесия,  се стигна до загуба на вяра в Европа", разказа Масимо Гаудина от  представителството в Милано:


Главната ни цел беше да се противопоставим на твърденията, че Европа  е изоставила Италия. Защото хората бяха изплашени и разочаровани и националистите се възползваха от ситуацията, в градовете сваляха знамето на ЕС и дори запалиха флага на общността. И  тук дойдоха на помощ обръщения на председателя фон дер  Лайен, на Паоло Джентилони, еврокомисарите и всички те говореха по местните медии, за да ги чуят .

А изводът на пи ар експертите е,че вече е натрупана  достатъчна база данни за ситуацията с КОВИД-19, и трябва да се общува с позитивни послания .  Юго Петерсен от компания,разработваща кризисното общуване, сподели своя опит

Когато сме приели , че можем да се справим с малка част от проблемите ,вече сме ограничили и пространството за прогнозиране какво следва. Ще има нови проблеми, сигурно е. Но когато се приложат вече изпробвани практики или дори експеримент. Трябва да се  включат специалисти от различни области, на пръв поглед отдалечени от кризата, и най-малкото може и да се очертае рамката на проблема. Това трябва да се комбинира и с  обяснение за публиката, така се избистря  трудността и как ще се справим с нея.

Платформата за обмен онлайн, която беше на разположение от март насам с участието на регионални и местни органи в цяла Европа, е събрала до момента повече от 250 отговора и предложения относно начините за най-добро управление на извънредната ситуация. За Евранет плюс Мария Янакиева
--------------
Мария Янакиева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!