ЕК със стратегия за безопасна и ефикасна ваксина срещу COVID-19

Снимка: pixabay


„Няма да се върнем към старата нормалност в близко бъдеще! Коронавирусът остава обществен враг номер едно. Ако не се следват основните правила и препоръки, единственият път, по който ще върви тази пандемия е: да става все по-лошо и все по-зле!“, предупреждава генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус на фона на увеличаващия се брой заболели в света. Ръст на новите случаи регистрират и някои части на Европа. Разработването на ваксина срещу COVID-19 остава единствения успешен отговор на пандемията. Глобалните заплахи изискват общ отговор, подчертава председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и припомня, че със съдействието на Брюксел през последните месеци са събрани 10 милиарда евро, които да подпомогнат разработването на ваксини, диагностиката и лечението на коронавируса: „Трябва да разработим ваксина и да я разпространим до всяка част на света. За да се случи това трябва да действаме бързо и да работим заедно. Нито една страна не е в безопасност, ако останалите не са. Имаме нужда и от десетки милиарди долари. Но, ако инвестираме средствата днес, това ще ни спаси в бъдеще. Трябва да осигурим ваксина за всеки, който има нужда от нея, а не само за хората и за държавите, които могат си я позволят“.

Брюксел смята, че конкуренцията между отделните държави няма да е полезнапри създаването на лекарство. Европейската комисия предложи стратегия за безопасна и ефикасна ваксина срещу COVID-19. За да подкрепи фармацевтичните компании, ЕК ще сключва предварителни споразумения с отделни производители от името на страните-членки. Предоставеното финансиране ще се смята за авансово плащане за ваксините. Средствата ще бъдат осигурени от Инструмента за спешна помощ. Еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакидис подчертава, че солидарността и единния подход в случая са ключови: „Следващите шест месеца ще бъдат критично важни. Сега не е време да сваляме гарда. Заедно с държавите-членки водим преговори с производителите на ваксини, за да сме сигурни, че те ще бъдат достъпни, когато бъдат изработени. Европейският съюз продължава да играе водеща роля в международен план при разработката и производството на ваксина, достъпна за всички. Няма да кажем: „Първо за нас!“. Ще продължим да подкрепяме държавите в Европейския съюз и извън него, за да защитим всички хора“.

Десетки са разработките и тестовете на възможни ваксини по цял свят. Сред най-напредналите са и две европейски компании. Междувременно британският външен министър Доминик Рааб заяви, че Русия се опитва да саботира изследванията на академични и фармацевтични институции на ваксини срещу КОВИД 19: „САЩ, Канада и Великобритания сме убедени, че руските разузнавателни агенции са били замесени в кибератака срещу усилията на трите държави да разработят ваксина срещу коронавируса. Това е твърде недостойно и жалко във времена, когато светът трябва да бъде обединен“, подчертава Доминик Рааб.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!