ЕС с координиран подход за бъдещите си отношения с Турция и Китай

Снимка: turkeytribune.com

За развитие и укрепване на отношенията Европейски съюз - Турция, се обяви върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел след среща на министрите на външните работи на страните от общността. Те обсъждаха темата след възникналото напрежение между Турция, Гърция и Кипър, заради енергийните сондажи от турска страна в Източното Средиземноморие, заради решението за превръщане в действаща джамия на храма „ Света София “ в Истанбул и действията на Анкара в Либия. Макар отношенията ни да преминават през труден период, трябва да търсим начини за намаляване на напрежението чрез диалог, коментира Жозеп Борел:
Като Върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността и заместник председател на Европейската комисия получих и имам силна подкрепа за проучване и разработване на бъдещи действия и намиране на пътища,  които биха могли да допринесат за намаляване на напрежението, както и за постигане на разбиране по въпроси, които се отнасят до двустранните  отношения между Турция и Европейския съюз. Такива бъдещи, по - подходящи мерки биха могли да се предприемат в отговор на предизвикателствата, пред които сме изправени в резултат на турските действия, заяви  Борел и уточни, че предстои през август да представи план с мерки. Той ще влезе в сила само ако турската страна наруши на правата на Гърция, каквото бе и настояването на Атина. Гръцкият външен министър Никос Дендиас:
На срещата имаше широк консенсус по темата. Поискахме списък с допълнителни мерки, което означава санкции, които ще позволят на Европейския съюз да реагира ефективно в случай, че Турция продължи с действията си.  
За евентуални санкции срещу Турция, се обяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис. Той поиска и обсъждане със страните - членки на отношенията Европейски съюз - Турция. За такива разговори настоя и кипърският президент Никос Анастасиадис. След призивите им Съветът на Европейския съюз обяви, че дискусия по темата се очаква през септември. На свой ред Анкара заяви, че ще отговори на евентуални санкции срещу нея, но даде сигнал, че ще подкрепи европейското партньорство за Източното Средиземноморие с условието, че Съюзът действа като честен посредник. На призивите за преразглеждане на решението за катедралата „Света София“, Турция отговори, че това е суверенно  право. Първите дипломати на страните - членки на ЕС се договориха още и за търсене на  координиран подход спрямо отношенията на ЕС с Китай, заради приетия закон за национална сигурност в Хонконг. Европейският първи дипломат Жозеп Борел заяви:
Нашето послание за координиран подход към закона за сигурността в Хонконг е двустранно. На първо място то е насочено към хората в Хонконг. Втората посока на посланието е  за Китай, който трябва да знае, че последните действия променят правилата и не е изключено  преразглеждане на нашия подход за влияние върху двустранните ни отношения.
В своя резолюция Европейският парламент призова Европейския съюз да използва икономически лостове, за да разубеди Китай да започне да прилага закона, а Пекин се противопостави на резолюцията и я определи като открита намеса в делата на Хонконг.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!