България е на второ място в Европейския съюз по брой загинали в катастрофи за 2019 година

22-годишен младеж загина след като лек автомобил "Хонда" и такси "Дачия-Логан" се сблъскаха на пътя Дупница-Парк "Рила". След удара таксито се е запалило, загасено е от огнеборците от Дупница.
Снимка: БГНЕС

Данните на Евростат сочат, че  България е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по брой загинали в катастрофи спрямо 1 млн. души население. Това показват предварителните оценки на Европейската комисия (ЕК) за безопасността на пътищата. Данните сочат, че у нас  89 души на 1 млн. души население са загинали в пътни инциденти през миналата година. Преди нас е Румъния с 96 загинали на 1 млн. души население. След нас е Полша със 77 смъртни случая при катастрофи на 1 млн. души. Евродепутатът Искра Михайлова пояснява, че oсем държави членки на ЕС отчитат най-ниски нива на смъртност в пътни инциденти през миналата година. Това са Хърватия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Латвия, Люксембург и Швеция.  В повечето страни обаче напредъкът се забавя отчита още статистиката и ЕС вероятно няма да изпълни целта си да намали наполовина броя на смъртните случаи по пътищата до края на тази година спрямо 2010 г. В България има проблем, казва още Искра Михайлова. В страните, в които жертвите на пътя са малко се работи в посока превенция. Следи се и за  обучението на младите водачи. Обръща се внимание и на възпитанието, културата и толерантността на шофьорите, допълва Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

От Главна дирекция “Национална полиция” отчитат, че за периода от първи януари тази година до края на май у нас са станали над 1800 пътно-транспортни произшeствия, загинали са 138 души и са ранени над 2 хиляди души. Спрямо  същия  период  на  2019  и катастрофите, и загиналите са по-малко.

2020-та година, отчитат от Евростат, е малко по-различна година заради въвежданите  мерки за справяне с коронавируса. Искра Михайлова обясни още, какви мерки за безопасност на пътя, трябва да вземе България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!