Wirecard - най-голямото източване на пари в германска компания

Валдис Домбровскис
Снимка: БГНЕС


"Wirecard" е най-добрата технологична компания и съм горда да работя в нея". Това е гласът на една от многото служителки на Wirecard - германския финансово - технологичен гигант, която доскоро се считаше за една от най-успешните и иновативни компании, а днес е изправен пред фалит. Вероятно вече не би изрекла тези думи, след като не е получила заплатата си, а ако и тя е инвестирала в акции на компанията, загубата на спестяванията й вече е сигурна. Наричат го новия скандал "Енрон", но казусът може да се окаже много по-сложен - подправяне на данни, фалшифициране на информация и сериозни регулаторни пропуски. Това са само част от въпросите, задавани многократно от "Файненшъл таймс" и други специализирани медии. В края на миналия месец се оказа, че от баланса на компанията липсват милиард и 900 милиона евро. Те е трябвало да бъдат в сметки в две филипински банки, но - парите ги няма, а според банките - германската финтех компания никога не е имала сметки в тях. Признанието дойде заедно с оставката на изпълнителния директор Маркус Браун и срив на цената на акциите на компанията на борсата във Франкфурт.
Сега правилата за компаниите, които участват в най-важния борсов индекс във Франкфурт, са променени, но скандалът с Wirecard продължава да се задълбочава. Голяма част от партньорите й също се оказват в неприятна ситуация. Задълженията към кредиторите й си в милиарди евро. Как се стигна дотук? През декември компанията мести пари от Сингапур във Филипините или поне така се счита към онзи момент. Новонает адвокат отваря двете доверителни сметки, за които банките отричат. Ърнст и Янг откриват проблем в баланса и отказват да заверят финансовия отчет на компанията, което буди подозрения. Нещо повече - оперативният директор фалшифицира документи за посещение във Филипините, за което свидетелства тамошният правосъден министър.
Германският финансов министър Олаф Шолц отначало защитава германския регулатор, но след това признава, че и институцията е допуснала грешка. Казусът стига до Европейската комисия и ресорният заместник - председател Валдис Домбровскис настоява за разследване в германския регулатор. Задачата е възложена на Европейския орган за ценни книжа и пазари.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!