ЕК с предложение за повече средства за проверка на факти от независими медии

"Covid-19 нанесе тежък удар върху хората по цял свят, но това не е единственият вирус, който причинява проблем. Коронавирусът беше съпътстван от голяма пандемия от дезинформация", казва върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел и припомня част от фалшивите новини, заблуждаващата информация и конспиративните теории по темата през последните месеци:

"Например, дезинформацията, че пиенето на белина може да излекува инфекцията или че миенето на ръцете не е полезно средство срещу коронавирус. Имаме и разнообразие от подвеждаща информация срещу инсталирането на 5G мрежите. Дезинформацията по време на коронавирус може да убива. Подвеждащата информация за здравето, киберпрестъпленията на чужди държави и целенасочените им кампании носят риск за нашите граждани, за тяхното здраве и за доверието им в обществените институции".

Брюксел смята, че основни разпространители на фалшиви новини в държавите-членки са Русия и Китай.  

"Независимо дали дезинформацията е създадена извън Европейския съюз или в рамките на Общността, това вреди на европейските граждани", казва заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова и подчертава, че сътрудничеството и прозрачността са ключови в битката на Брюксел срещу подвеждащата информация:

"Опасявам се, че потоците от дезинформация ще продължат. Изглежда, че ваксинирането срещу Covid-19 ще бъде следващото „бойно поле“. Проучване показва, че желанието за поставяне на ваксина в Германия е намаляло с почти 20 процента за по-малко от два месеца".

Специална секция към Системата за бързо предупреждение в рамките на Европейския съюз ще улеснява обмена на материали за Covid-19 между евроинституциите и страните-членки. Комисията наблюдава и действията на онлайн платформите.

"Съгласихме се да дадем права на онлайн платформите да рекламират линкове на Световната здравна организация и на здравните власти, както и да премахват подвеждащи реклами, които предлагат продукти на завишени цени. Например, Гугъл блокира или премахна над 80 милиона реклами, свързани с коронавируса", казва еврокомисар Йоурова.

Ключова е подкрепата на Брюксел за независимите медии и за специалистите, които да проверяват фактите.

"Да се лъже не е нещо ново. Това, което ме плаши е, че вярваме толкова лесно на тези лъжи. Трябва да станем по-критични и устойчиви като общество. Ще подкрепим работата, свързана с проверката на фактите чрез наскоро създадената Европейска обсерватория за дигитални медии", посочва Йоурова.

Жозеп Борел поставя акцент върху мониторинга над свободата на медиите, защото:

"Ако хората не разполагат с точната информация ще им бъде трудно да вземат правилните решения. А изборът им трябва да се базира на качествена, безпристрастна и надеждна информация. Защото има разлика между факти и мнения. Трябва да се борим фактите да бъдат верни, за да работи демокрацията".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!