Бъдещето на Европа на фона на пандемията от Covid-19

Илюстрация: Георги Цветков

Солидарността трябва да е в основата на действията на Европейския съюз за справянето с последствията от пандемията от Covid-19. Тази позиция изразиха редица европейски лидери, евродепутати и представители на Европейския парламент. За обединение на усилията пред икономическите и политическите предизвикателства за Европа призова и българският министър-председател Бойко Борисов, който припомни, че пандемията е поставила пред изпитание здравните и икономическите системи и продължава да е фактор за нестабилност и несигурност. Хърватския му колега Андрей Пленкович пък акцентира на ролята на Европа в сложната ситуация в момента:

"Изборите за президент в САЩ, ситуацията в Беларус  и Брекзит показват, че Европа трябва да осигури решения и да бъде лидер. Необходим е правилен баланс върху националните и европейските мерки, но е нужен общ отговор на кризата и справянето с последиците от нея."

А според унгарския премиер Виктор Орбан:

"Солидарността означава общ успех, не може да се постигне успех, ако не сме единни."

Темата за солидарността в условията на пандемия стана актуална на фона на инициативата на германското председателство на Европейския съюз – за провеждане на Конференция за бъдещето на Европа, в рамките на която до 2022 година европейците да имат възможност да изразят мнението си за това как си представят бъдещето на Европейския съюз и как биха искали да изглежда то. Инициатива, за започването на която се обявиха и редица евродепутати, сред които Ги Верховстад и Мери Макгинес:

"Тази конференция е жизненоважна, защото кризата с коронавируса ще промени света. Такъв форум е от решаващо значение за бъдещето на нашия Европейски съюз, защото и той влиза в един напълно различен свят, в който може би ще доминират нови сили, а наш приоритет е да запазим интересите на европейските граждани и да изградим Европейски съюз на бъдещето."

"Искаме да общуваме с нашите граждани, за да чуем как те си представят бъдещето си. Никой не е предвидил тази пандемия, която промени начина на живот и на работа на всички ни. Трябва да започнем разговора за нашето бъдеще – сега."

В подкрепа на диалога с гражданите се обяви и депутатът Ираче Гарсиа Перес:

"Covid-19 показа някои сериозни недостатъци в Съюза, които трябва да бъдат отстранени – като липсата на конкуренция по въпросите на здравеопазването, затварянето на граници, показа и липса на солидарност."

За солидарността говори и заместник-председателят на Европейската комисия, отговаряща за демокрацията и демографията Дубравка Шуица, според която:

"Пандемията от Covid-19 има значение за солидарността. Тя ни показа как можем заедно да се се възстановим и да излезем по-силни от тази криза. Обявеният от Европейския съюз  всеобхватен пакет за възстановяване от последиците от коронавируса със сигурност ще бъде от полза за всички, не само за най-силно засегнати от кризата с Covid-19 райони."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!