Диалогът Сърбия - Косово с посредничеството на Европейския съюз продължава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напредък в преговорите между Сърбия и Косово  и потвърждаване от страна на Белград и Прищина на първостепенното значение на интеграцията в Европейския съюз и на ангажимента им да продължат да работят върху нормализирането на двустранния диалог с посредничеството на Евросъюза. Това са резултатите от проведената в Брюксел среща, посветена на нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово. Преди тях в съвместно изявление президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово - Авдулах Хоти подчертаха, че ще продължат да работят за диалога и че дават приоритет на европейската интеграция. След разговорите, специалният представител на Европейския съюз за диалога между Белград и Прищина - Мирослав Лайчак коментира:

"Говорихме за икономическото сътрудничество и за безследно изчезналите и преселените лица. И мога да кажа, че постигнахме напредък по тези теми.  Обсъдиха се и механизми за общините, чието население не спада към мнозинството и за решаване на финансови претенции и имуществени въпроси. Двамата лидери декларираха, че придават първостепенно значение на интеграцията в Евросъюза и ще продължат да работят върху диалога Белград - Прищина със съдействието на Европейския съюз."

На посредническата роля на Европейския съюз в диалога акцентира и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел:

"Тези разговори не винаги са лесни, но се радвам да видя ангажираността и уважението от двете страни. Позициите им се различават, но те отново се връщат тук, в Брюксел, за да намерят общ език и да работят за цялостна нормализация на отношенията си  и за справяне с всички нерешени въпроси."

Срещата в Брюксел беше предшествана от посещение в Белия дом на президента на Сърбия Александър Вучич и на премиера на Косово Авдулах Хоти, в рамките на което президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви постигане на споразумение между тях. Подписаните отделни документи обаче се отнасят до двустранните икономически отношения, а сред останалите ангажименти президентът Доналд Тръмп открои и този:

"Сърбия се ангажира да премести посолството си в Йерусалим през юли."

Американският президент посочи още, че Косово и Израел са се договорили за нормализиране на отношенията между тях и за установяване на дипломатически отношения и за откриване на посолство на Прищина в Ерусалим.

За сръбския анализатор Джордже Бойкович посещението на двамата лидери във Вашингтон е било по-скоро от полза за американския президент:

"Това беше преди всичко за предизборната кампания на Тръмп, той масово се нуждаеше от победа във външната политика."

На свой ред говорителят на Европейската служба за външна дейност Питер Стано предупреди, че Сърбия и Косово трябва да се придържат към позицията на Европейския съюз за Ерусалим, а президентът на Сърбия - Алексaндър Вучич коментира:

"Сърбия все още не е отворила тази тема.Но ние правим всичко възможно, за да се съобразим с декларациите и резолюциите на Европейския съюз, но ние разбира се следваме собствените си интереси."

Диалогът между Сърбия и Косово с посредничеството на Европейския съюз беше възобновен след почти две годишно прекъсване. Целта е постигане на споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, които са от значение за стабилността на региона и важна част от процеса за бъдещото им присъединяване към Европейския съюз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!