Нови инициативи на Еврокомисията за насърчаване на биологичното земеделие


Европейската комисия стартира обществена консултация, посветена на бъдещия план за действие в областта на биологичното земеделие. Секторът ще изиграе важна роля за постигане целите на Европейския зелен пакт и стратегиите, свързани със здравето, чистата храна и защитата на биологичното разнообразие. Ролята на биологичното земеделие е основополагаща за постигане на целите за 25 % биологично земеделие през 2030 година, каза евродепутатът Атидже Алиева-Вели:
"Развитието на биопроизводството е много комплексно, говорим паралелно и за опазване на околната среда. Това са няколко основополагащи стратегии- "От фермата до трапезата", стратегията за опазване на биоразнообразието, които трябва да вървят наред с прилагането на Общата селскостопанска политика. Европа претендира да бъде световен лидер в опазване на околната среда, в производството на качествена храна. Българските фермери трябва да бъдат конкурентоспособни и да следват тази линия." 
Между 8 и 10 пъти се е увеличило биологичното производство у нас. В полупланинските и планински райони се произвеждат чисти продукти, но трябва да се помисли и за облекчение на административните процедури при преминаване към биологично производство, коментира евродепутатът.
Целта на биологичното земеделие е храните да се произвеждат с естествени вещества и с ограничено въздействие върху околната среда. Насърчава се използването на възобновяеми ресурси, запазването на екологичното равновесие, поддържането и подобряването на почвеното плодородие, а също така  отговорното използване на водата и спазване на високи стандарти за хуманно отношение към животните. Бъдещият план за действие в областта на биологичното земеделие, който предстои да бъде приет в началото на 2021 г., ще бъде важен инструмент в подкрепа на по-нататъшния растеж на сектора и ще бъде структуриран около три теми, каза Соня Господинова, говорител на Европейската комисия:

"Стимулиране на търсенето на биологични продукти, имаме намерение да насърчим активното използване на земеделски площи за биологично произодство и ролята на биологичното земеделие в борбата с изменение на климата и загубата на биологично разнообразие, включително и по отношение на устойчивото управление на ресурсите."

Европейската комисия отложи прилагането на регламента за биологично земеделие с една година, за разработване на вторично законодателство. Новите правила ще осигурят лоялна конкуренция за земеделските стопани. В момента площта на биологично производство в ЕС е 8 %, очаква се до 2030 година да нарасне до 12 %. Предвидени са средства и инициативи за насърчаване на биологичния пазар, като Европейската комисия планува да отпусне специален бюджет за биологично земеделие:

"От една страна имаме желание да се съсредоточим върху стимулиране на предлагането и търсенето. Политиката на ЕС за насърчаване на хранително-вкусовата промишленост ще бъде ключов елемент за насърчаване на биологичните продукти както на вътрешния пазар, така и  в трети страни. В рамките на обществените поръчки ще се насърчава закупуването на екологично съобразни продукти. Комисията планува специален бюджет за биологичното земеделие в размер на 40 милиона евро. Средстват аще се използват за дейности и информационни кампании за популяризиране на сектора."

Ще бъдат подкрепяни и земеделски стопани, които желаят да преминат към биологично земеделие. Целта на обществената консултация за бъдещия план за действие в областта на биологичното земеделие е да привлече обратна информация от заинтересованите страни. Въпросникът ще е онлайн до 27 ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!