Финансирането в ЕС се обвързва с върховенството на закона

Вера Йоурова
Снимка: БТА

Европейската комисия ще представи на 23-ти септември първите си доклади за върховенството на закона за всяка страна-членка на Евросъюза по новия механизъм. Това съобщи по време на изслушване в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова, която отговаря за ценностите и прозрачността.

„Провеждането на реформи, укрепването на правовата държава трябва да бъде основен приоритет за всички. Този нов механизъм ще бъде крайъгълен камък за налагането на култура за върховенство на закона в целия съюз“, убедена е Йоурова. И обясни разликата между сега действащия за България и Румъния механизъм за сътрудничество и проверка и новия подход, който ще се прилага за всички 27 страни-членки:
„Досега не сме разглеждали различните аспекти във взаимовръзка - съдебната власт, разделението на властите, състоянието на медиите, борбата с корупцията. И това е грешка. Защото този поглед може да бъде достатъчно ранно предупреждение за очертаващи се проблеми.“

Борбата е за 1,8 трилиона евро. Това е общата сума от финансовата помощ за икономическите последици от пандемията и седемгодишната финансова рамка на ЕС.
Най-големите фракции в Европейския парламент - на ЕНП, ПЕС, Обнови Европа и Зелените отправиха писмо до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германския канцлер Ангела Меркел, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС, да настояват за обвързване на финансовите средства с върховенството на закона.
„Време е да се противопоставим на подкопаването на демокрацията и да не допускаме повече изборните победи да се превръщат в мандат за грубо погазване на европейските ценности“, пишат евродепутатите от четирите най-големи парламентарни групи. Те настояват за промяна в начина на гласуване, така че спирането на средствата за дадена страна-членка да е възможно с т.нар. „обратно квалифицирано мнозинство“. Предложението на ЕК в момента предвижда приемането на такова решение да става с квалифицирано мнозинство.
Португалският евродепутат от ПЕС Маргарита Маркеш призна: "Преговорите са в началото си и са тежки. Но всички сме единодушни, че трябва бързо да стигнем до решение, защото хората чакат тези пари. Друг много важен въпрос е върховенството на закона. Трябва да сме сигурни, че парите на европейците се използват правомерно. В държава, където съдът не е независим, такава гаранция няма. Затова искаме да има възможност ЕС да спре финансирането за страна-членка, която не спазва европейските ценности."

„Всички страни-членки знаят какво оценяваме, какви източници ползваме и какви са критериите“, подчерта заместник-председателката на ЕК Вера Йоурова. И допълни, че от нивото на независимост на съдебната система зависят и чуждестранните инвестиции. Което донякъде предполага и обвързването на финансовата помощ с върховенството на закона.
„Комисията прие това обвързване и сега топката е в ЕП. Според мен в случая трябва да се има предвид изпълнението на препоръките ни за борба с корупцията в отделните страни-членки. Ще упражняваме финансов натиск. Защото от сега мога да Ви кажа, в какво ще ни упрекнат данъкоплатците, ако не обвържем финансите с върховенството на закона. Парите трябва да отидат в страните, където се спазват основните принципи на ЕС.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!