ЕС даде ултиматум на Великобритания да се откаже от законопроекта за вътрешния пазар

Лондон
Снимка: БТА / Снимка: БТА


Законът за вътрешния пазар, за който се смята, че нарушава части от договора за оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз, бе приет на второ четене от британския парламент. Премиерът Борис Джонсън заяви, че законодателството е необходимо, за да се предотврати "неразумно интерпретиране" на разпоредбите в Споразумението за оттегляне от Европейския съюз.

„Моля, парламентът да разгледа този закон, за да се запази едно от решаващите постижения от последните три века и именно възможността на британците да търгуват свободно на този остров. Със съжаление искам да уведомя парламента, че през последните месеци Европейският съюз намекна, че ще стигне до крайности с протокола за Северна Ирландия и ще премине границите на разумното, само за да окаже натиск върху Обединеното кралство в хода на преговорите за споразумение за свободна търговия.“

Европейският съюз даде ултиматум на Великобритания да се откаже от законопроекта до края на месеца и заплаши Борис Джонсън със съд. Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз е ратифицирано и от британския, и от Европейския парламент и то не може да се променя, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Напомням Ви думите на Маргарет Тачър - Великобритания не нарушава договорите. Това би било лошо за нея, за отношенията й с останалата част от света, както и за всички бъдещи търговски споразумения. Това беше вярно тогава, важи и за днес."

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев коментира:

"Ние призоваваме Великобритания да оттегли проектозакона за вътрешния пазар, който нарушава този протокол и колкото може по-бързо да се стигне до едно взаимно приемливо търговско споразумение за след 1-ви януари 2021 година. И за двете страни е много лошо, ако не се стигне до споразумение и след тази дата няма никаква законова база за търговията между двете страни".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!