ЕК регистрира нова гражданска инициатива „Право на лечение”

4
Снимка: БГНЕС

Целта на новата инициатива е да гарантира, че патентът върху бъдещата Ковид ваксина няма да възпрепятства достъпа до нея. А това според инициаторите би било възможно чрез създаване на патентен пул към Световната здравна организация и включването в него на лекарства, разработени с публични средства. За да предизвика реална законодателна промяна гражданската инициатива трябва да получи подкрепа от 1 млн. души от 7 държави в Европа. А в битката с вируса това означава твърде много време. Със сигурност обаче темата вече провокира обществен дебат, а инициаторът - белгийският евродепутат от Европейската обединена левица - Северна зелена левица Марк Ботенга провокира председателстващия заседанието с риторичния въпрос. Марк Ботенга

"Колко сте готова да платите, за да спасите живота си? За съжаление, този въпрос все още се използва често от много фармацевтични компании при определяне цената на лечение или ваксина. Ето защо е толкова важно за нас да се уверим, че нито една фармацевтична компания няма да притежава изключителните права върху бъдещата ковид-ваксина. За това обаче освен да се говори трябва и да се действа, защото в противен случай това е просто лицемерие. Бях толкова изненадан и разочарован да прочета на уебсайта на Комисията, че няма да пипате правата върху интелектуалната собственост. В условията на пандемия патентите нямат място".  

В парламентарното досие на Марк Ботенга фигурира още едно писмено питане, с което той настоява ЕК да потвърди, че задължението за предоставяне на ваксина на производствена цена е включено във всички договори за предварително закупуване, сключени с фармацевтичните компании. Той поиска и гаранции от страна на комисията за провеждането на независма оценка на тези производствени разходи с цел европейският данъкоплатец да не плаща втори път за нещо, за което вече е било платено. Катерина Конечна

В тази посока бяха и аргументите на другият инициатор - чешкият евродепутат от Европейската обединена левица - Северна зелена левица Катерина Конечна при представянето на здравната стратегия в парламента. Тя обаче изрази съмнение, че именно немското председателство ще способства за единство и описа случващото се така. 

"Днес сме изправени в безпрецедентна ситуация което означава, че трябва да търсим решения без прецедент. Имаме нужда от фундаментална реформа, но тя едва ли ще стане възможна с германското председателство, защото именно то блокира приключването на преговорите за регламента за оценка на здравни технологии и медикаменти".  

Според генералния директор на СЗО споделянето на патентите трябва да става доброволно. В същото време фармацевтичната индустрия се обяви против с аргумента, че ако не се защитава интелектуалната собственост, тогава по същество никой няма стимул за новаторство и поема риск за милиарди. Фармацевтичните лидери обаче се съгласиха със СЗО, че бъдещите ваксини срещу Ковид трябва да бъдат предлагани на достъпни цени, за да бъдат защитени хората както в бедните, така и в богатите страни.Урсула фон дер Лайен

В тази връзка преди по-малко от месец Комисията потвърди участието си в Mеханизма за световен достъп до ваксина COVAX за справедлив достъп на достъпни цени с финансов принос в размер на 400 милиона евро, за което спомена и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в годишната си реч за състоянието на съюза и подчерта: 

"Ваксините  ще бъдат на разположение не само на тези, които могат да си го позволят, но и на онези, които се нуждаят от тях. Национализмът по отношение на ваксините излага на риск животи. Взаимодействието ги спасява".
Репортаж на Кремена Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия