Искра Михайлова: Всяка страна от ЕС трябва да работи по постижим и амбициозен план за намаляване на вредните емисии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предложи още по-амбициозен план за намаляване на вредните емисии от 40% на 55% до края на 2030 г., като общата цел за неутрален по отношение на емисиите континент до 2050 г. остава непроменена. Според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен поставената цел е амбициозна, постижима и полезна за Европа. Промените в климата засягат все повече хора и се отразяват пряко върху качеството ни на живот, но тази амбициозна за Европа цел идва в момент, в който Българският енергиен холдинг опусна заем в размер на 55 млн. лв. за развиване на минната индустрия.

За това доколко Европа е готова да отговори на новите очаквания, потърсихме за коментар евродепутата от „Обнови Европа“/ДПС Искра Михайлова. Според нея „има много сериозна подкрепа между колегите в Европейския парламент по тази тема, особено от страните от северната част на Европа, които на практика вече са постигнали до голяма степен такива цели.

В момента се работи по Климатичния закон и доста други законодателни предложения на ЕК, които имат отношение. Мога да дам като пример това, че в Климатичния закон има две позиции. Едната е, че тези цели могат да бъдат общи или средни за ЕС, което позволява някои страни да бъдат по-напред, а други да изостават доста.

От друга страна, има и мнение, че всяка страна трябва да има и свои цели, разбира се, те не могат да бъдат еднакви, разбира се, ще се вземе предвид откъде тръгва всяка страна. Абсолютно възможно е да бъде по-амбициозен ЕС, остава да се разберем и в Парламента, и в Съвета как ще постигаме тези амбиции. Това означава, че всяка страна-член, в това число и България, трябва вече да работи по реалистичен, постижим и амбициозен план за намаляване на емисиите, за да постигнем средно европейско ниво от 55 %. България не може де затвори мините си утре, разбира се, че България трябва да си даде сметка от каква позиция тръгва и много ясно да дефинира какви цели си поставя за 5 години, за 10 години, 20 години напред, за да може да работи в тази посока. Именно за това трябва да се разработи реалистичен и амбициозен план.

ЕС отпуска и финансов ресурс, за да подкрепи този процес на трансформация. Това са парите по Фонда за справедлив преход, това са парите за вълната за реновиране, която се очаква да бъде предложена. ЕС не само поставя условия, а и дава инструменти, с които тези условия да бъдат постигнати.“

Цялото интервю на Росица Александрова с Искра Михайлова можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!