ЕП предлага ясни мерки за ограничаване на свободното движение в ЕС

Снимка: БГНЕС
Европейската комисия предлага да се подобрят яснотата и предвидимостта на мерките за ограничаване на свободното движение в Европейския съюз. Целта - гарантиране на координацията и ясното съобщаване на европейско ниво на всички анти-ковид мерки, предприемани от държавите членки за ограничаване на свободното движение.

Четири са основните области, които страните от Евросъюза следва да работят в по-тясно сътрудничество:

Общи критерии и прагове при вземане на решения за въвеждане на ограничения за пътуване от страна на държавите членки;

Използване на карта, представяща общите критерии чрез одобрено съвместно цветово кодиране;

Обща рамка за мерките, прилагани по отношение на пътниците от райони с висок риск;

Ясна и навременна информация за обществеността относно всички ограничения.


Председателят на Комисията - Урсула фон дер Лайен: "Наистина е много важно да се опитаме да ограничим разпространението на вируса. Но гражданите често остават объркани къде могат да пътуват, кои правила трябва да спазват по пътя и какво трябва да направят при пристигането си, за да са в безопасност? И както много граждани са изпитали на гърба си: тези правила се променят много често. Затова трябва да осигурим повече яснота и предсказуемост."

От Комисията подчертават, че всички ограничения на основното право на свободно движение в рамките на ЕС следва да се въвеждат само когато това е абсолютно необходимо за справяне с рискове за общественото здраве, да се координират и да са пропорционални и недискриминационни.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду определи мерките като "добре координиран, предвидим и прозрачен подход".

По думите й трябва да избегнем по-нататъшни смущения във вече уязвимите икономики, както и допълнителна несигурност за гражданите, които направиха огромни жертви и допълни: "те очакват това от нас след толкова много месеци на живот с Covid-19".

Комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс подчерта, че за многото граждани, които всеки ден разчитат на безпрепятствено пътуване, какофонията от национални правила в Общността е твърде обременяваща. Предлаганите по думите му критерии са ясни и приложими без дискриминация.

А комисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон добави: "Мерките са част от серията препоръки на Комисията, които тя дава от първите дни на пандемията през март. С тях се надгражда вече изградената основа, за да можем да се възползваме изцяло от Шенгенското пространство. Ето защо искаме ясна система „зелено, оранжево, червено“, а не калейдоскоп от индивидуални мерки."

Унгария обаче въведе свои гранични рестрикции. С мотив - увеличаване на броя заразени Будапеща обяви, че затваря от 1 септември границите си за чуждестранни туристи, в това число и от ЕС, с изключение на своите Източноевропейски съседки от Вишеградската четворка  - Полша, Чехия и Словакия.  

Петер Сиярто, външен министър на Унгария: "Въведените ограничения за пътувания не бяха взети на случаен принцип или заради тях самите. С тези рестрикции искаме да предотвратим влизането на вируса в Унгария. Искаме да избегнем заразата, която представлява допълнителна заплаха за здравето и начина на живот на унгарския народ. И не на последно място - на работните места."

Динамиката на мерките и събитията продължава. Световната здравна организация прогнозира увеличаване на смъртността на Стария континент в следствие на Covid-19 през есенните месеци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!