Спешна европейска аптека: за стратегическата автономност на Европа

Снимка: pixabay


"Нужно е да създадем един по-силен европейски здравен съюз, крайно време е! И за да се превърне това желание в реалност, трябва да извлечем най-важните поуки от здравната криза. Нашата програма за европейското здравеопазване трябва да отстои на предизвикателствата на бъдещето. По тази причина предлагам увеличаване на бюджетната обезпеченост и съм благодарна, че Европейският парламент е готов да отстоява това положение" - заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч преди дни, като очерта важен акцент, свързан с последиците от пандемията от Ковид-19, а именно завръщане към независим здравен сектор в Европейския съюз.

Корона кризата показа, че oбщественото здраве се е превърнало в геостратегическо оръжие, което може да доведе Европа до безсилие. В доклад на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент относно недостига на лекарства и как да се намери решение на нововъзникващ проблем, се изтъква готовността на Европейската комисия да публикива до края на годината  препоръки за бъдеща фармацевтична стратегия на ЕС.

В документа се посочва, че недостигът на лекарства е сериозна заплаха за правото на пациентите и се призовава Комисията и държавите-членки да обмислят създаването на хармонизирани планове за предотвратяване и управление на недостига на лекарства с увеличаване на фармацевтичното производство в Европа. Една от целите е създаване на спешна европейска аптека.

Реалната картина в сектора показва, че 40 % от продаваните лекарства в Европейския съюз са произведени от държави извън Съюза, докато между 60-80 на сто от активните фармацевтични съставки са произведени в Китай и Индия. Евродепутатът от Европейската народна партия/ГЕРБ Андрей Ковачев е категоричен, че Европейският съюз трябва да пресече зависимостта от доставки на лекарства от трети страни, на което беше подложена особено в първите месеци на корона кризата:

"Европейският съюз трябва да има стратегическа автономност по отношение на доставките на медицинско оборудване и на лекарства. Не може 85 % от активните съставки на антибиотиците да бъдат произвеждани извън Европейския съюз - в Индия, в Китай и ако имаме спешна нужда, да се окаже, че тези доставки са прекъснати и европейските граждани няма да имат достъп до важни лекарства, които са за социално значими заболявания. Нашите производители да не инвестират само, примерно в Индия, в Китай или, в която и да е друга страна, но да имат такава политика, която да ги мотивира да остават в Европейския съюз и да правят добра инфраструктура за производство на тези изделия в ЕС."

За създаването на европейски резерв от медикаменти вече има отпуснати средства, има вече и страни членки, които са готови да предоставят места за складове за медицинско оборудване и лекарства, уточни евродепутатът Андрей Ковачев:

"Тук е много важен въпросът да бъдем в пълна прозрачност, за да сме наясно дали това, което се закупува, има наистина нужда от него, а не да се окаже, че има неща, които се закупуват, а те реално никъде не се използват."

Европейският резерв от лекарства за извънредни ситуации ще работи като "спешна европейска аптека", която ще има за цел да сведе недостига до минимум. Уверението е,че Европейската комисия ще гарантира равен достъп на всички държави членки чрез нов механизъм за справедливо разпределение.

За "Евранет +": Виолета Ашикова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!