Мерки на ЕС в подкрепа на туризма

Плаж край Валенсия
Снимка: ЕПА/БГНЕС


„Новото нормално днес е сигурността“, казва евродепутатът Андрей Новаков. Гарантирането й в условията на коронавирус изправи пред сериозни изпитания туризма в Европейския съюз. Секторът, в който работят близо 23 милиона души, търпи тежки загуби и има нужда от допълнително европейско финансиране, признават в Испания: „Работите не вървят, както преди. Не можем да дръпнем напред. Хотелите не работят. Местните собственици имат много разходи“, описва ситуацията в Бенидорм Пакита Гуардиола, която има малък бизнес. Испания разчиташе популярният курорт, заедно с Балеарските и Канарските острови, да спасят летния сезон.  Миналата година приходите от туризъм формираха над 14 процента от БВП, но сега Испания приключи най-лошото лято в историята си. Сезонът в Бенидорм продължи едва три месеца, а 85 процента от местата в хотелите останаха празни. Затова Пакита затваря бизнеса си окончателно, след 46 години работа, защото не вижда изход: "Нямаше причастия. Няма сватби. Не се организират събития по никакъв повод. Хората не се събират от страх. Всичко е наопаки! ".

Над един милион от заетите в туризма в Испания могат да останат без работа.  До тук секторът загуби десетки милиарди евро. Вероятно те ще са повече, заради ръста на заболелите през последните седмици и затягането на мерките. Хуан Пабло Крус, управител на хотел на Канарските острови, не е оптимист: „Канарските острови имат втора възможност - да се възползват от туристически сезон през зимата, но и той може да се провали“.

Близо 68 процента по-малко чужденци са посетили България през август, спрямо същия месец на миналата година, отчита националната статистика. Неизвестността в следващите месеци тревожи и сектора в България, казва Светлана Атанасова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции: "Всяка помощ за туристическия сектор е добре дошла. Много е рано да се изчисляват загубите, защото годината не е приключила, но може би нещата ще се нормализират след една-две години".

Европейският Парламент настоява за действия в подкрепа на сектора. Андрей Новаков припомня една от възможностите: "Програмата „React-EU“ трябва да осигури средства за икономическо възстановяване до края на 2020 г., включително и за туризма. Аз съм съавтор и вносител на този регламент, който осигурява над 58 милиарда евро за икономиките през следващите две години". 

Друга възможност за сектора в бъдеще е възстановителният финансов пакет за Европа:  "Това означава 60-70 процента от европейския бюджет да бъде инвестиран допълнително в държавите-членки. Това би имало значителен ефект за икономиките, включително и за туризма. Имайки предвид колко много от големите държави са пряко зависими от туризма, смятам, че по време на дебатите в ЕП, докато се одобрява този спасителен план, туризмът ще залегне в окончателните текстове", убеден е евродепутатът Андрей Новаков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!