Пактът за миграция и как предложените промени биха се отразили на България

Европейската комисия предложи нов пакт за миграцията и убежището, в който са включени различни елементи, които обещават един по-цялостен подход към миграцията. Според евродепутата Емил Радев обаче тепърва ще трябва да се направи анализ на промените и как те ще действат за всяка една от държавите-членки на Европейския съюз. По думите му България е на много деликатно място, защото ние се намираме на една от най-трудните външни граници на Евросъюза.

„Да, ние успяваме да се справим много добре, но в един момент, когато трябва да се отчита солидарността, трябва да се отчитат и всички онези усилия, които полагаме да пазим тази външна европейска граница“, каза той. По думите му, за да съществува свободното движение вътре в ЕС, трябва да има много силен контрол по външните европейски граници и според него сега е времето да се преосмисли цялостната стратегия за Шенген. „Както и да се затегне тотално контролът по външната европейска граница, а държави като България и Румъния да се приемат в Шенген“, казва Емил Радев.

Какви са основните промени, които са заложени в новия пакт за миграцията и убежището, дали той ще даде тласък да се преосмисли концепцията за Шенген и как тези промени биха се отразили на България, чуйте коментара на евродепутата Емил Радев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!