Миграцията и третите страни и защо ще се наложи ЕС да предоговаря партньорствата с тях

евранет миграция

Новият план на Европейския съюз за справяне с миграцията, който беше представен наскоро, предвижда реформа на механизмите за предоставяне на убежище в Евросъюза. В пакта е заложено да се променят над 15 нормативни акта, като целта е да се установи баланс в принципите на справедливото споделяне на отговорност и солидарност. 


„Ако една държава не иска да приеме мигранти, тогава тя може да поеме разходите по връщането на мигрантите, които нямат право на убежище. Този принос и тази солидарност ще се проявяват в три случая – при кризисна ситуация, при ситуации за търсене и спасяване в морето, а също и при наличие на голям или рисков натиск на външните европейски граници. За държавите членки, които избират втория вариант – да финансират релокацията, размерът и естеството на помощта ще бъдат определяни според механизма за разпределение, базиран на населението и брутния вътрешен продукт на всяка от държавите членки“, каза евродепутатът Емил Радев. 

Според него обаче що се касае до третите държави, с които държавите членки на Евросъюза трябва да си партнират за връщане на мигранти, ще трябва да се направят много по-бързи процедури и трябва да се предоговорят отново партньорствата.

„Европейският съюз е много заинтересован тези трети държави да могат да се справят с контрабандата на мигранти и да се разработят сигурни пътища за тези, които са специалисти и искат да работят в ЕС“, каза още Емил Радев.

Какво точно представлява идеята "механизъм за задължителна солидарност" по миграционните въпроси между страните членки и какво се случва, когато няма единство между тях по определени въпроси, а също и как ще се регламентират отношенията с трети страни, чуйте коментара на евродепутата Емил Радев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!