ЕП и Германия, ротационен председател на Съвета на ЕС, в спор за бюджета

Преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС се оказаха в задънена улица, след като Eвропейският парламент отхвърли компромисно предложение на германското председателство за върховенството на закона. Спорът е за начина, по който ще бъдат налагани санкции срещу онези държави-членки, които не се придържат към европейските ценности. „Никой да не си прави илюзиите, че ще отстъпим“, предупреди Манфред Вебер от ЕНП, председателят на най-голямата група в парламента.

За Даниел Фройнд от Зелените компромисното предложение на германското председателство е разводнило възможността за спиране на евросредства: "Притеснявам се, че предложението на германското председателство вдига много високо летвата за налагане на санкции, така че те на практика да са невъзможни", каза Даниел Фройнд. И припомни, какво е подкрепил Европейският парламент: "Европейската комисия открива процедура и тя може да бъде спряна само с квалифицирано мнозинство в Съвета на Е."

Притесненията на Германия като ротационен председател в Съвета на ЕС са свързани с изтичащия срок за приемане на бюджета, а с него - и на помощите за преодоляване на икономическата криза в следствие на пандемията. Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот се опита да успокои евродепутатите: "Разбира се, че говорим за принципите на правовата държава. Европейската комисия е централната институция, която следи това. Всичко, което Комисията досега е казала по темата, е изключително важно. Така че добре знаем, че при многогодишната финансова рамка не става дума само за бюджетни въпроси, а също така за независимостта на съдебната система, за ефективна борба с корупцията и за свободата на словото и плурализъм в медиите", заяви Рот и се обърна с молба към депутатите: "Да преминем бързо към последния етап на преговорите и нека покажем, че по въпросите за върховенството на закона европейските лидери, Комисията и парламентът мислят и действат заедно."
За голяма част от европейските депутати състоянието на демокрацията в Унгария и Полша е притеснително, а това изисква създаването на работещ механизъм за налагане на санкции. Даниел Фройнд от Зелените припомня примера с Унгария - наказателната процедура на Брюксел не доведе до обрат в политиката на премиера Виктор Орбан." Парите са единственият лост за оказване на влияние. Режимът на Виктор Орбан стъпва върху европейските средства, които отиват за приближените до властта."

Орбан вече няколко пъти заплаши, че ако бъдат спрени парите за Унгария ще наложи вето на многогодишната финансова рамка, а с това ще блокира коронапомощите. В тази нажежена обстановка от Варшава дойде призивът на полския външен министър и професор по право Збигнев Рау: "Най-важното и абсолютно необходимото нещо сега е да се отделят правните от политическите аргументи. Това е полезно не само за Унгария или Полша, но и за да можем да водим открита дискусия в Европейския съюз"Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!