Мащабна полицейска акция на Европол

Снимка: europol.europa.eu


Националната полиция на Испания и Данъчната агенция са конфискували 35 т. хашиш след мащабна международна операция край Балеарските острови, в Гибралтарския проток, Канарските острови и Мавритания. Заловени са 4 яхти, наети от банда от Източна Европа в най-голямата операция в историята срещу трафика на този вид наркотици по море.

В акцията, в която са участвали и агенти на Европол, са арестувани 11 души – 9 български граждани и двама руснаци. Количеството конфискуван наркотик се изчислява на 60 млн. евро. Това е най-голямата морска акция срещу трафика на дрога в Испания и една от големите в рамките на Европейския съюз. В акцията, в която са участвали и българските служби, са задействани четири патрула, хеликоптер и самолет за митническо наблюдение за разследването, провеждано в продължение на месеци от членове на Данъчната агенция и Националната полиция. Преди това – през март и юли тази година на други две платноходки от същата организация бяха засечени с още 4 600 кг. хашиш. По този начин е атакуван логистичният капацитет на ръководителите на престъпните организации от български произход, посветени на транспортирането на наркотични вещества в развлекателни лодки, предотвратявайки появата или появата на нови маршрути, възползвайки се от пандемията от коронавирус.

Агентите смятат, че мафиите за трафик на хашиш отварят нови маршрути около Канарските острови и Африка и по португалското крайбрежие на север към Галисия, в отговор на натиска от испанските сили за сигурност. Всъщност трафикът на наркотици е сред приоритетите и на европейската полицейска организация Европол. Директорът на агенцията Катрин де Бол обясни ,че заедно с тероризма, киберпрестъпленията и незаконната миграция, трафикът на дрога е сред основните приоритети на организацията и остава сред най-сериозните престъпления извършвани в страни от ЕС:

"Трафикът на наркотици - 70% от информацията, която получаваме в Европол, е свързана с трафика на наркотици. Борбата срещу тероризма – киберпрестъпленията и нелегалната миграция, както и всички други подобни престъпления, със сигурност са важни, но ние виждаме каква голяма роля в престъпния свят играе трафикът на наркотици. Нашите проучвания доказват, че всяка година нелегалната търговия с наркотици носи на картелите по 24 млрд. долара годишно. Това е много сериозна цифра. Ние виждаме количествата кокаин, идващи от Колумбия, във всички европейски държави. Ние виждаме и активизирането на опитите на производството на хероин в Афганистан, което доведе до сериозни количества от този наркотик, пътуващи към Европейския съюз. Виждаме и как синтетичният фентанил започва да завзема все по-голямо място в търговията и как пощенските пратки се използват за неговия трафик към Европа. Също така видяхме как само за 2018 г. близо 18 000 души загубиха живота си в резултат на употребата на наркотици в рамките на ЕС – т.е. дошло е времето за по-активни действия във връзка с трафика на наркотици. И трябва заедно с вземането на фокус на три традиционни престъпления като тероризма, киберпрестъпността и нелегалната миграция да вземем и още по-сериозно отношение към трафика на наркотици."

Разследването на испанските власти и Европол е установило още, че бандите от трафиканти на дрога са изключително конспиративни. Те често променят името и знамето на яхтите. В конкретната операция освен испанските сили на реда, помощ при разбиването на канала са оказали служби от Великобритания, Нидерландия, Гърция, Италия и България, както и Европол. Само преди по малко от месец от Европол отчетоха, че незаконната търговия с наркотици се е засилила по време на пандемията от коронавирус. Трафикът на кокаин от Южна Америка за Европа е достигнал „рекордни количества“, посочват от агенцията. Макар да е трудно да се прецени колко точно дрога е била транспортирана, следователите отбелязват увеличение на количеството конфискувани наркотици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!