Правилата за колективно финансиране ще са еднакви за цяла Европа

Снимка: Pixabay

Стартиращите и иновативните компании обикновено имат трудности за получаване на финансиране, чрез банкови заеми и затова се налага да използват други източници. Един от възможните варианти е чрез платформите за колективно финансиране, където излагайки своите идеи и провокирайки интерес в редица инвеститори могат да наберат необходимия финансов капитал.
Това се случа и в момента, но при определени рискове и за търсещата финансиране компания и за инвеститорите предлагащи средствата. За да се улеснят и двете страни Европейския парламент прие нови правила, които ще направят по-лесно функционирането в целия единен европейски пазар на подобни платформи.

Решенията на инвеститорите до момента се ръководят повече от емоции, а не от предоставени данни и проучвания на пазари. Новите изисквания към платформите за колективно финансиране е да дават достъп до инвестиционния проспект за проектите и ясна информация за потенциалните финансови рискове.

Според Ева Майдел, евродепутат от групата ЕНП/ГЕРБ и докладчик по темата, “намирането на финансиране от малкия бизнес или от представители на предприемаческите страни, които имат добри идеи с това ново законодателство ще става много по-лесно.  По този начин ние ще направим така, че правилата за това колективно финансиране да са еднакви за цяла Европа, независимо къде се намира един човек с добра идея. 
Ако искаш твоята идея да достигне до повече европейци и те да финансират в нея, това съвсем скоро ще бъде възможно.  Колективното финансиране е начин за набиране на средства за добри проекти или за вече съществуващи компании, които искат да продължат своите инвестиции. Колективното финансиране подпомага набирането на средства от повече хора чрез онлайн платформи и най-често се използва от стартиращи или разрастващи се компании, като начин за достъп до алтернативни средства.

Благодарение на това законодателство, на този регламент ние хармонизирахме правилата, което ще осигури по-голяма прозрачност и също така правна защита за тези, които предлагат своите проекти и за тези, които инвестират, и много по-ниски разходи и за двете страни. Една от причините да искаме този тип финансиране, да бъде по-достъпно е защото имаме и предприемчиви българи с добри идеи.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!