ЕС обяви: Мрежата от суперкомпютри ще бъде достъпна за всички

Снимка: EuroHPC

ЕК предлага ресурсите на мрежата от европейски суперкомпютри да бъдат достъпни за всички потребители в Европа. Това включва публичния сектор, промишлените потребители, малките и средните предприятия, независимо от мястото, в което те се намират. Заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестегер обяснява, че това ще осигури за проекта още финансиране.

"През 2018 г. общата сума за европейската мрежа за суперкомпютри беше милиард и половина евро. Пари, които дойдоха от страните-членки и частния сектор. Заради нуждата Европа да е водещата в областта на изчисленията със суперкомпютри и квантовите изчислителни технологии инвестицията сега ще е за 8 милиарда евро в следващите години."

С тези пари ще се подкрепят и научноизследователските, и иновационните дейности в областта на новите суперкомпютърни технологии, системи и продукти. Ще се насърчава придобиването на необходимите умения за използване на инфраструктурата и ще се формира основата за екосистема на световно равнище в Европа. Промените в регламента за европейската мрежата за суперкомпютри предвижда и включването на квантовите технологии като изчислителна мощ. Заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестегер дава примери за това къде вижда полезността от промяната на регламента.

"С примера от Гърция, която по време на коронакризата въведе СМС-разрешителни за напускане на дома, видяхме, че публичният сектор може да е двигателят за промяна. Латвия също оповести програми за подобряване на дигиталните умения на населението. Видяхме в борбата с коронавирусната пандемия, суперкомпютрите вече оказват помощ при търсенето на терапии, определянето и прогнозирането на разпространението на инфекцията. Или като подпомагат процеса на вземане на решения във връзка с противоепидемичните мерки. Данните, в комбинация с изкуствения интелект и суперкомпютрите, също представляват ресурс от основно значение за откриване на различните характеристики на екосистемите, като ни помагат в усилията за смекчаване на промените в климата, както и за изготвяне на решения за избягване на бедствията и за борба с изменението на климата."

От ЕК ще настояват предложенията по новия регламент за мрежата от европейски суперкомпютри да бъдат подкрепени от министрите на всички страни-членки. И припомнят, че вече има 20 проекта за разработване на иновативни приложения и услуги в областта на високопроизводителните изчислителни технологии. Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон обяснява, че заедно с данните и свързаността, изчисленията със суперкомпютри заемат централно място в нашия цифров суверенитет, който обхваща предизвикателствата от промишлен, технологичен и научен характер.

"За нас приоритетът е оставането в международната надпревара в областта на технологиите, а Европа има както ноу-хау, така и политическа воля, за да играе водеща роля. Нашата цел е да постигнем бързо следващия стандарт в областта на компютърните изчисления — работа с компютри с производителност от порядъка на екзафлопс, но също така да интегрираме квантовите ускорители с цел разработване на хибридни машини. За да може Европа да се позиционира на много ранен етап по отношение на тази революционна технология.":

България също е част от мрежата суперкомпютри. През лятото в София започна строителството на сградата на българската машина. В речта си за състоянието на съюза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен се обяви за начало но „Цифрово десетилетие“ за Европа. Като част от това е държавите членки да ускорят внедряването на мрежи със свръхбърза свързаност и да разработят съвместен подход за разгръщането на 5G мрежите, изследването на изкуствения интелект.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!