2022:Европейската година за по-зелени градове


2022 година ще е Европейската година за по-зелени градове. Това е инициатива на редица неправителствени огранизации в Европа, а целта е да се покаже, че интегрирането на природата в градовете и озеленяването на градската среда могат да насърчат хората да подобряват средата, в която живеят и да ценят зелените пространства.

Все по-голямо е значението на зелената градска инфраструктура на фона на изменението на климата и влошаването на състоянието на околната среда. Вътрешната миграция към големите градове в европейските държави поставя редица въпроси за това как градовете да станат по-зелени и как европейските институции подпомагат този процес - въпроси, които поставят и евродепутати като Кристел Шалдемосе  от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент:

"Европейските граждани  се нуждаят от по-добра, по-чиста и здравословна среда. Но нека не залагаме на привидност, не просто градовете ни да изглеждат зелени - това означава също така по-дълъг и спокоен живот, по-чист въздух и по-малко стрес. Така че нека не забравяме и сериозните проблеми, свързани със здравето на хората. Замърсеният въздух става причина за преждевременната смърт на стотици хиляди, така че ние трябва да гарантираме по-екологични градове, чрез интелигентни инвестиции и чрез по-зелена инфраструктура. Зелените инициативи могат да ни помогнат да намалим замърсяването на въздуха."

В началото на септември Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), припомни, че всяка година замърсяването на въздуха причинява 400 000 преждевременни смъртни случаи в Европейския съюз, което го прави най-важната екологична причина за здравословни проблеми в Съюза. В условията на пандемията се правят и различни проучвания, за да се установи дали има пряка връзка между мръсния въздух и коронавирусните инфекции, обяснява Катерине Ганцлибен - ръководител на програма "Замърсяване на въздуха, околна среда и здраве" в Европейската агенция по околна среда:

"Наблюдаваме, че дългосрочното излагане на замърсяване на въздуха може да бъде свързано с по-висока предразположеност към Ковид-19. Има и изследвания, които проучват дали излагането на замърсяване на въздуха може пряко да повлияе на уязвимостта към новия коронавирус чрез отслабване на имунната реакция на горните дихателни пътища в белите дробове. Това изисква по-нататъшно проучване, което да разгледа възможна такава връзка и механизъм,чрез който тя може да се развие."

Ако подобна връзка бъде установена, то това може да  увеличи натиска върху европейските институции за по-високи стандарти за качеството на атмосферния въздух  и за намаляване на емисиите, смятат евродепутати.
Виргиниус Синкевичус - европейският комисар по въпросите на околната среда констатира, че тази година, повече от всякога, две трети от хората, които живеят в градовете изключително високо са оценили зелените площи. Той обяви, че Европейската комисия изготвя нов механизъм, който в рамките до 2030 година ще подкрепи още по-зелена инфраструктура и финансиране на градовете, които залагат на климатична неутралност:

"Има и пътна карта, в която е предвидено засаждането на поне 3 милиарда дървета до 2030 година в Европа, което ще допринесе за по-чист въздух в градовете и за по-голяма прохлада. Европейската комисия разчита на държавите членки, на регионите, за да се изпълни амбициозната  цел -  да се върне природата обратно в градовете."

За "Евранет +": Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!