ЕК с нов план в подкрепа на митниците в Европейския съюз

Паоло Джентилони
Снимка: ЕПА/БГНЕС


"Миналата година митниците в Европейския съюз са обработвали месечно внос и износ на стойност 330 милиарда евро", припомня еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони и подчертава ключовата роля на Митническия съюз през 2020 години при пандемията от коронавирус: "В началото на кризата митниците бяха средството, което улесни вноса на важно медицинско оборудване и предпазни средства, което ни помогна да се изправим пред най-тежката здравна криза до момента. В същото време, митницитепредотвратяваха внасянето на опасни за здравето продукти и подправени стоки. Изправени пред нови предизвикателства и заплахи, имаме нужда от решения, които да направят митниците по устойчиви и сигурни в бъдеще".

За това настоява и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя смята, че Митническият съюз трябва да премине на следващо равнище, защото има важна роля за европейската икономика и е от ключово значение за растежа й в бъдеще. През последните години, наред с улесняването на търговията в големи обеми, митническите органи трябва да противодействат на ръста на измамите и контрабандата на незаконни или опасни стоки. Европейската комисия предложи нов план в подкрепа на работата на митниците за защита на приходите и сигурността в Европа. Еврокомисарят Джентилони посочва:

"Планът, който приехме, ще направи нашия Митнически съюз по-интелигентен по-иновативен. Това е нашата цел. На първо място поставяме създаването на нов аналитичен център в Комисията, който да събира, анализира и споделя митнически данни. Това ще помогне на държавите членки в усилията им да се справят с измамите и ще повиши способността им за управление на риска".

Планът на Европейската комисия предвижда и мерки, свързани с управлението на електронната търговия:

"Ще въведем по-строги задължения за доставчиците на платежни услуги и платформите за онлайн продажби, за да е сигурно, че митническите агенции имат достъп до данните за платените суми при паричните преводи. Така те ще могат да удостоверят каква е реалната стойност на платеното мито и ДДС. За 2018 година сумата, която загубиха бюджетите на страните от ЕС заради схеми за измами с ДДС, включително при митническото оформяне на стоки, възлиза на 140 милиарда евро".

Планът предвижда и „обслужване на едно гише“, което да улесни фирмите при изпълнението на граничните формалности: 

"Например, на един вносител на земеделски продукти няма да му се налага да подава различни митнически и фитосанитарни декларации. По предварителна оценка това ще спести близо 7 милиона евро на европейските предприятия през първите 7 години".

Европейската комисия предвижда и осигуряване на модерно и надеждно техническо оборудване за митниците в държавите членки. Средствата ще бъдат заделени в следващия бюджет на Европейския съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!