Клеър Бюри: Завършени са 10 разследвания по сигнали за нарушени права на животните

Европейската комисия е завършила разследване по десет от подадените 16 сигнала от неправителствени организации през последните 4-5 години за неспазване на законодателството за хуманно отношение към животните. Това съобщи заместник-генералният директор на Европейската комисия по безопасност на храните Клеър Бюри. Тя беше гост на първото редовно заседание на 30-членната временна анкетна комисия в Европейския парламент, създадена да проучи предполагаеми нарушения и лошо администриране от Европейската комисия при прилагане правото на Съюза във връзка със защитата на животните по време на транспортиране във и извън Общността. Първото работно заседание беше посветено на проблемите при транспортиране на живи животни в рамките на Европейския съюз и към трети страни, въз основата на регламент от 2004 година. По време на изслушването на Клеър Бюри тя поясни, че предстои да завършат още две от разследванията по жалби на неправителствени организации от страни-членки, предимно от Източна Европа. Работи се и по жалби за пет случая на нарушени правила при превоз на животни по море.

На първото работно заседание на временната анкетна комисия , която е с едногодишен мандат, председателят й, госпожа  Тили Мец от Групата на Зелените-Европейски свободен алианс, обобщи:

"Двучасовите дебати днес показаха колко комплексен е този проблем. Говорихме за благосъстоянието на животните, говорейки всъщност за промяна в устройството и дейността на кланиците; за доставките на храни; за условията, при които работят шофьорите, превозващи живи животни...Наистина е важно, че включихме различни мнения, защото тази комисия е разследваща, но дава възможност и да поправим законодателната регулация, дава ни шанс да осъществим реална промяна, за да подобрим както благосъстоянието на животните, така и условията на труд за шофьорите, за фермерите, за ветеринарите, по-добро качество за консуматорите...както и подобряване на околната среда, разбира се. Беше много конструктивна среща!"

Европейската комисия редовно е информирана за системните и тежки нарушения при транспортирането на живи животни от 2007 г. насам с приблизително 200 доклада и други документи, но няма реални и ефективни действия от страна на комисарите. Това беше основният аргумент на евродепутати от Интерпарламентарната група за благосъстоянието и хуманно отношение към животните, с който те инициираха формирането на временната анкетна комисия. 30-те евродепутатите от тази комисия трябва да представят своя окончателен доклад догодина през лятото и да изготвят препоръки, които да бъдат разгледани от съответните постоянни комисии в Европейския парламент. Тази комисия трябва да провери и начина, по който в много страни-членки не се работи срещу страданията на животните. Клеър Бюри:

"Установихме три държави-членки на Европейския съюз, които системно изнасят живи животни за Турция в екстремно високи температури през лятото по суша и, като първа стъпка, ще работим с тези държави, за да ги убедим да не правят това. Европейската комисия работи за осъзнаване необходимостта от спазване на регулацията при транспортиране на живи животни от отговорните за това органи в крайната дестинация в трети страни като Турция, Израел, Русия, Казахстан.... "


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!