Домовете за възрастни пред втора вълна на Covid-19: какви мерки предвижда ЕК

Снимка: Илюстрация: Георги Цветков

Възрастните хора трябва да останат в изолация поне до края на годината заради епидемията от коронавирус - това призова председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през април и добави, че се надява дотогава да бъде разработена ваксина от европейска лаборатория. Темповете за това обаче далеч не са така оптимистични, а домовете за дълготрайни грижи остават изолирани и със задълбочаващи се проблеми - органичен капацитет и незадоволителни условия на труд. Световната здравна организация потвърди, че повече от половината загинали през първата вълна на пандемията са били хора в домове за възрастни и хора с увреждания. Европейският парламент е категоричен, че пандемията от Covid-19 е посочила пропуските в дългосрочните грижи, с липсата на координация между институции и работещи в тази област.

Евродепутатът Елене Лапорт от групата "Идентичност и демокрация" обърна внимание:

"Според данните на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията между 30 и 80% от случаите на Covid-19 в отделните държави-членки са се появили именно в домовете за възрастни хора и хора с увреждания. Персоналът трябваше да се бори с претовареност и заедно с това с липсата на предпазно оборудване.  Не може да продължаваме така, очевидно е, че имаме нужда от едно по-добро сътрудничество между санитарните и здравни служби. Една втора вълна няма да бъде разрешена с видеото в телефона как да си мием ръцете. Имаме нужда от допълнителни финансови средства за всички здравни учреждения в Европейския съюз и особено за домовете за възрастни.“
 
Милан Бърглез от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, подчерта от своя страна:

„Недопустимо е тези заведения навсякъде в Европа да бъдат оставяни да се справят сами с положението - без оборудване, без обучен медицински персонал. Затова силно подкрепям ангажимента на Европейската комисия да изгради един цялостен здравен съюз. Това обаче не е достатъчно - трябва да поставим дългосрочните грижи за възрастните на плоскостта на правата на човека. Призовавам Европейската комисия  да изработи общ набор от правила и стандарти, задължителни за всички държави-членки, като изхожда от цялостния подход към потребностите на хората - освен здравни грижи, трябва да има психологическа подкрепа на този етап от живота."   

 Елжбета Лукашевска  от Европейската народна партия предупреди:

"Ако не се предвидят адекватни финансови средства за по-високо възнаграждение на работещите в заведенията за дългосрочни грижи, ако няма и защитни средства, няма да можем да се борим с пандемията. В Германия, например, един медицински служител получава брутна заплата от 2500 евро, а в Източна Европа неговите колеги печелят по няколкостотин евро месечно - срамно е това, като се има предвид рискът, на който са изложени тези хора.“

Днешните проблеми не са нови и основният въпрос е дали европейските системи са пригодни за застаряващото население в Европа, заяви от своя страна заместник-председателят на Европейската комисия Дубравка Шуица, като увери, че Европейската комисия е провела дискусии с  организации, които предоставят грижи за възрастни и хора с увреждания.

"Вслушваме се в сектора и търсим решения, както за предоставящите грижите, така и за хората, които ги ползват. Недостатъците трябва да се отстраняват на ниво държави-членки, тъй като те имат правомощия - само че аз не мога като член на Европейската комисия да кажа, че ръцете ни са вързани. Ние ще засилим капацитета на домовете за възрастни и хора с увреждания. Европейската комисия заедно с Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията изготвиха и публикуваха насоки за превенция и насоки за наблюдение на Covid-19 в домовете за възрастни хора. Подготвя се дългосрочен план за изпълнение на Европейския стълб за социални права  и се предвижда той да бъде приет през 2021 г. Европейската комисия ще обмисли и допълнителни инициативи за дългосрочните грижи."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!