Комисар Синкявичюс:

Новата стратегия за опазване на биоразнообразието показва как да се справим с влошеното състояние на околната среда

В Европа продължава да се влошава състоянието на защитените местообитания и видове, най-вече от интензивното селско стопанство, урбанизацията и горски дейности. Това се посочва в новия доклад на Европейската агенция за околната среда. При отделните видове се влошава състоянието на птиците, които са тясно свързани със селското стопанство, а сладководните риби са с най-висок дял на лош природозащитен статус (38%) главно поради промени във водните обекти, водните потоци и водноелектрическите инсталации. Едва 15% от местообитанията са в добро състояние.

„България носи сериозна отговорност за непостигането на целите, заложени в Стратегията за биоразнообразието 2020. Това ясно личи от двете хоризонтални наказателни процедури срещу страната ни“, коментира Добромир Добринов от българския офис на Световния фонд за дивата природа WWF.

В тази връзка основното послание на европейския комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс, е, че е необходимо в Европа спешно да изпълни ангажиментите, поети в „Новата стратегия на ЕС до 2030” за биологичното разнообразие, за да обърнем тази тенденция в полза на природата, хората,климата и икономиката”:

Трябва да направим всичко възможно в този момент и наистина да покажем огромните предимства на различния подход към биологичното разнообразие. Това може да бъде в основата на възстановяването и Стратегията ни показва как. На първо място, почти половината от глобалния Брутен вътрешен продукт, който е 40 трилиона евро, вече е свързан с природата.  Трите ключа са селско стопанство, секторите храни и напитки, защото са силно зависими от природата. Нашите фермери-лесовъди и рибарите зависят пряко от природата всеки ден, така че наистина имаме нужда от тях на наша страна, за да направим Стратегията успешна. Успех, който може да бъде витрината ни пред света за глобален въздействащ ефект. И тази Стратегия не е самостоятелна, тя е част от по-голяма програма, част от дългосрочната ни визия, която е амбициозна, изчерпателна и най-важното - постижима.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия