ЕП учреди награда за журналистика на името на убитата Дафне Галиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейският парламент учреди награда за журналистика в почит на убитата през 2017 г. малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция. Призът, носещ нейното име, ще отбелязва ключовия принос на журналистите за опазване на демокрацията и ще припомня на гражданите за значението на свободната преса и свободата на словото.

Годишната награда в размер от 20 хиляди евро и ще бъде връчена за първи път през октомври догодина. Тя ще отличава журналисти или журналистически екипи в ЕС. Кандидатите за наградата и носителят ще бъдат определяни от независимо жури.

Наградата е създадена, за да помогне на журналистите в тяхната ценна и често опасна работа и за да покаже, че Европейският парламент подкрепя разследващите журналисти“, заявява заместник-председателят на Парламента Хейди Хаутала.

А малтийският евродепутат Давид Каса отбеляза: "Наистина вярвам, че Европейския парламент може да направи повече за защитата на журналистите. Тази награда е малък символ на оценка за работата на всички журналисти."
Дафне Каруана Галиция беше малтийска журналистка, блогър и активистка срещу корупцията, която отразяваше теми, свързани с прането на пари, организираната престъпност, продажбата на гражданство и връзките на малтийското правителство с Досиетата от Панама. Първоначално тя е жертва на тормоз и заплахи. На 16 октомври 2017 г. колата й беше взривена с бомба.


Мигновеният и значителен отзвук от случая и недоволството от начина на разследване на убийството доведоха до оставката на малтийския министър-председател Джоузеф Мускат през януари 2020 г.

Европейският параламент от своя страна прие резолюция през декември 2019 г. В нея изрази загриженост за спазването на принципите на правовата държава в Малта и поиска от Европейската комисия да предприеме конкретни мерки.

Европейският парламент оценява значението на свободните медии и настоява страните в ЕС да работят за плурализъм и независимост на медиите, както и да осигуряват адекватно публично финансиране. По време на пандемията от коронавирус Парламентът придава още по-голямо значение на свободата на медиите.

Давид Каса: "Смятам, че беше брутален начинът, по който Дафне Каруана Галиция, за да я спре да разкрива случаи на корупция. Европейският парламент трябва да продължи да почита името й, а тази награда е добър начин за това."

За пръв път идеята за наградата се появява на 15 ноември 2017 - по-малко от месец след покушението срещу Галиция. Тогава Европейският парламент призова за създването й. Идеята беше одобрена едва тази година. 

Днес - три години след смъртта на Дафне Каруана Галиция проблемите с натиска срещу свободното слово на Стария континент продължават. През тази седмица Евродепутати осъдиха опитите на правителствата на някои страни от ЕС да заглушат критичните и независимите медии. Това се казва в резолюция, приета с голямо мнозинство от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента.  В текста се обръща специално внимание на обществените медии, разчитащи на финансови модели, които гарантират редакционната им независимост.

Не са споменати  конкретни имена на държави. Очаква се документът да бъде гласуван на пленарна сесия след месец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!