Андрей Новаков: Транспортът в Европа няма да спре

Във връзка със започналата втора вълна от коронавирус Европейската комисията координира общи европейски мерки за справяне с нея. За целта се предприемат решителни действия за укрепване на секторите на общественото здравеопазване и за смекчаване на социално-икономическите последици в Европейския съюз. И ако по време на първата вълна от коронавирус бяхме свидетели на затворени граници и проблемно транспортиране на стоки и услуги, то сега нещата са по-различни.

Затваряне на граници не се предвижда и транспортът в рамките на Европейския съюз няма да спира, увери и Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

„Ако през март Съюзът не беше готов за това, което се случи и което Covid-19 ни причини, то сега Съюзът действа проактивно. Зелените коридори позволяват доставките на ваксините, лекарствата, медицинските материали, но и на хранителните продукти да преминават абсолютно безпрепятствено през държавните граници. Безсмисленото ограничаване на свободното движение на товарите единствено товари икономиката, пречи на бизнеса и не ограничава по никакъв начин разпространението на вируса. Сега ЕС има препоръки към държавите-членки, общи единни стандарти за това как трябва да се взимат мерки по отношение на транспорта в засилващата се втора вълна от Covid-19. Каквито и да са мащабите на втората вълна сигурно е едно, че транспортът в Европа няма да спре. ЕС осъзна, че без работещ транспорт не може да се гарантира здравето на хората и зелените коридори в Европа продължават да действат на територията на целия континент.“

Цялото интервю на Росица Александрова с Андрей Новаков може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!