ЕК одобри предложение за санкционен режим за нарушения на правата на човека по света

Марош Шефчович
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия одобри предложение за санкционен режим за нарушения на правата на човека по света, обяви заместник-председателят на комисия Марош Шефчович.
"Ако новият режим на глобални санкции на ЕС за нарушения на правата на човека влезе в сила, той ще осигури на ЕС по-голяма гъвкавост при наказателното преследване на виновните за сериозни нарушения и нарушения на човешките права по целия свят, където и да се случат и който и да е отговорен за това. Очаква се глобалният европейски режим за санкции да се състои от мерки като замразяване на активи на територията на съюза и забрана за пътуване", заяви еврокомисарят.

Според Шефчович предложението предвижда Европейската комисия да наблюдава спазването на забраната за влизане. Ако бъде приета, тази инициатива ще бъде безпрецедентна стъпка, тъй като националните правителства регулират влизането на територията на държави-членки на Европейския съюз.

Любопитно е, че санкционният режим наподобява „Закона Магнитски” в Съединените щати, но името на Сергей Магнитски отсъстсва от европейското предложение, въпреки че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го употреби през септември.

"Страните – членки в момента обсъждат санкции срещу онези, които използваха насилие, след като хората излязоха на улицата заради избори, които не бяха нито свободни, нито честни. Това, което научихме освен всичко, е, че имаме необходимост от механизъм, като така наречения „Закон Магнитски”, за да действаме бързо, Заяви Урсула фон дер Лайен.

В Европейския парламент има много депутати, които биха искали да назоват новия режим в памет на руския одитор, но това има и много противници. Аргументът им е нежеланието си да ограничават ефекта на санкционния режим върху всяка държава или регион. Предложението ще бъде разгледано от Съвета на ЕС. Само той има правомощието да приеме нов режим на санкции под формата на регламент на ЕС, който изисква съгласието на всичките му 27 държави-членки. Споразумението за такъв режим на санкции все още не е въвеждане на санкции, а само създава правна рамка за това. Следващата стъпка ще бъде включването на конкретни лица в санкционния списък. Това ще изисква ново единодушно решение на Съвета на ЕС. През 2012 г. САЩ се съгласиха и приеха „списък на Магнитски“ с имената на руски служители, замесени според Вашингтон в смъртта на Сергей Магнитски, бивш одитор на инвестиционния фонд Hermitage Capital. От няколко години в ЕС има призиви за разработване на подобен механизъм, а някои от страните  - членки самостоятелно се ползват от такъв – това са Литва, Латвия и Естония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!