Тютюнопроизводителите ще продължат да получават преходна национална помощ

Тютюнопроизводителите и животновъдите у нас ще продължат да получават преходна национална помощ през новия програмен период 2021- 2027 г. Това съобщи евродепутатът Асим Адемов.

Сега тютюнопроизводителите получават преходна национална помощ за референтен период  2007, 2008 и 2009 г. Голямата цел беше те да се преориентират към друг поминък, тъй като ЕС не гледа с добри очи на тютюнопроизводството. В момента преходна национална помощ получават и производители, които отдавна не отглеждат тютюн, коментира Адемов. 

2018 г. е референтната година за новия програмен период или помощ ще получават вече производители, които са работили тютюн през 2018 г. 

Първоначално предложението за запазване на преходната национална помощ не е било прието добре от старите страни-членки на ЕС, тъй като са приели,  че това е нерегламентирана подкрепа от страна на държавата към земеделския сектор. "След много преговори успяхме да ги убедим", казва Адемов. Първите две преходни години  години от новия програмен период обаче национална помощ ще се получава по правилата в момента - за референтните 2007, 2008 и 2009 г. 

През новия програмен период директните плащания  ще имат таван - ще бъдат ограничени до 100 хиляди евро. 

България очаква от ЕС малко над 7 милиарда евро през следващия програмен период в земеделския сектор. Около 5 милиарда от тях - за преки плащания, 2 милиарда евро - за развитие на селските райони.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!